Grčka: Turska još nije ušla u 21. vek i savremenu civilizaciju

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je da Turska još nije ušla u 21. vek i da još nije dostigla savremeni civilizacijski nivo, o čemu, prema njegovom mišljenju, svedoči i odluka da se u Hramu Aja Sofija u Istanbulu čita Kuran.

Istanbul

Prema odluci predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, u Aja Sofiji, koja predstavlja spomenik Svetske baštine Uneska, od početka juna tokom meseca Ramazana muslimani čitaju Kuran, a to prenosi državna televizija. Hram Svete Sofije je 1934. godine pretvoren muzej.

To je izazvalo burne reakcije u Grčkoj. Ministarstvo inostranih poslova te zemlje se oglasilo, a izvori u tom resoru su saopštili da se Turska vratila unazad za sto godina.

Kocijas je skrenuo pažnju i na saopštenje Stejt departmenta SAD povodom poteza Turske.

On se, međutim, nije složio sa kritikom novinara da reakcija Ministarstva inostranih poslova Grčke nije dovoljno stroga.

Ako smatrate da treba da počnemo rat sa Turskom, obavestite nas, rekao je ministar.

Kocijas smatra da Ankara ispoljava nervozu u spoljnoj politici.

Nikos Kocijas

Nikos Kocijas

– Turska pokazuje – govorim veoma pažljivo i vrlo diplomatskim jezikom – nervozu. Nervozu iz dva razloga. Prvi je u tome što njeni planovi u vezi sa spoljnom politikom nisu uspeli. Ona u ovom trenutku ima loše odnose sa Egiptom, sa kojim čak i ne komunicira, tu su pregovori praćeni lošim odnosima sa Izraelom, u Siriji je u stanju rata i učestvuje u ratu u Iraku, ima istorijske nesuglasice koje su se ispoljile i u glasanju Bundestaga o Jermeniji (u vezi sa proglašenjem genocida nad Jermenima). Ona je u konfrontaciji sa Rusijom. Nije rešen kiparski problem, gde je Turska odgovorna za nezakonitu okupaciju severnog Kipra i teži ka revanšizmu prema Grčkoj – izjavio je grčki ministar.

Prema njegovim rečima, politika Grčke u ovom trenutku je takva da je odredila „crvene linije“ i ne namerava da odstupa ni korak od njih.

Kocijas je izjavio da Ministarstvo inostranih poslova ima otvorene kanale za razgovor sa turskom stranom i da se on na međunarodnim forumima sastaje sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

– Pozvao sam ga da doputuje u Iraklion na Kritu, gde ću ga odvesti u pećinu u kojoj se rodio Zevs i u kojoj je oteta Evropa – rekao je šef grčke diplomatije

Advertisements
  1. #1 od Petar, 13. Decembra 2017. - 19:04

    Grčka i Turska su prelijepe zemlje, šteta što ybog postojanja čestih trzavica ne mogu u potpunosti da se posvete ekonomskom razvoju, poslovima i boljim platama za svoje građane. Slično kao i kod nas.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s