Kavazović nije smio da nazove srpskog kandidata za načelnika Vlahom

Kavazović nije smio da nazove srpskog kandidata za načelnika Vlahom
Nad Srebrenicom, kako je izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nadvila se opasnost da njen načelnik bude neko ko negira navodni genocid u tom gradu.

To je Izetbegović rekao za RTRS, komentarišući izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da Bošnjaci ne smiju dozvoliti da Srebrenicom vlada Vlah. Izjavu reisa Kavazovića, Bakir Izetbegović pravda povlačenjem paralele između “krvave bajke“ u Kragujevcu i stradanja u logoru smrti Јasenovcu sa navodnim genocidom u Srebrenici. Ipak, smatra da poglavar Islamske zajednice nije smio da upotrijebi uvredljive riječi i nazove srpskog kandidata za načelnika Vlahom.

– Omaklo mu se. Možda je on htio da tamo animira ljude. Riječ je o borbi Bošnjaka da tamo zadrže svog načelnika, kaže Izetbegović. Omaklo se, prema Izetbegovićevom mišljenju, i bivšem tuskom premijeru Ahmetu Davutogluu na otvaranju Ferhadije.

Tvrdi da u njegovom govoru nema ništa uvredljivo i da je sve predimenzionirano. A onda, ipak priznaje da je rekao nešto što je moglo da uznemiri duhove u BiH. Duhove je posljednjih dana uznemirila i odluka direktora Agencije za statitstiku BiH o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva. Taj nesporazum, kako ga je Izetbegović nazvao, unio je nervozu u dobre odnose u Predsjedništvu. Smatra da je srpski član Predsjedništva reagujući na odluku o popisu izgovorio teške riječi.

“Ili je emotivno doživio tu odluku o popisu ili je ovo racionalna rekacija da se ljuti sada pred neke teže odluke, poput odluke o NATO-u ili prilagodbi SSP-u”, istako je Izetbegović. BiH će, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH, ući u NATO i u Evropsku uniju. Na političarima je odgovor kada će to biti. Uvjeren je da će i vlasti u Srpskoj, koje se oštro protive NATO članstvu, tome biti sve bliže, kako se budu udaljavali od, kako kaže, vremena u kojem su Srbi iskusili udare ove alijanse.

Kada je riječ o nadapu na premijera Srbije u tehničkom mandatu Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici, smatra da je vrijeme da bude otkriven i uhapšen počinilac, ali to, kako kaže, nije pitanje za njega jer ne krije nikakve informacije.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s