PLAN Brisela da vrati hiljade migranata u Tursku pogrešan je i tek kratkoročno rešenje – ocenjuje organizacija “Amnesti internešenel”. Proglasiti Tursku sigurnom zemljom za migrante “alarmantno je kratkovido i nehumano, budući da se Ankara o njima ne brine na pravi način”.

Po rečima Ajvern Mekgauan, direktorke kancelarije AI za Evropu, Ankara je prisilno vraćala izbeglice u Siriju, a mnogi migranti u Turskoj žive u očajnim uslovima bez odgovarajućeg smeštaja.

– Nikakvim rastezanjem mašte ne može se Turska smatrati sigurnom trećom zemljom na koju bi EU lagodno prenela svoje obaveze – kazala je Makgauanova.

Još se nisu stišale ni strasti posle ponašanja evropskih lidera prema turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na samitu u Briselu. Britanski “Gardijan” piše da je “grozno bilo videti celu EU kako se nisko klanja Erdoganu”. Unija traži pomoć u rešavanju migrantske krize od zemlje u kojoj rastu despotizam i cenzura, ocenjuje “Gardijan”. Turska vodi rat protiv etničkih manjina, policijske specijalne jedinice napadaju kancelarije opozicionog lista “Zaman”, njene tajne službe optužuju za slanje naoružanja Islamskoj državi, njeni vojnici obaraju ruski bombarder – bez obzira na sve to Ankara očekuje da postane članica EU. Glavno pitanje ostaje može li država, koja na “najbolji” način krši sve kriterijume za pristupanje EU, da ima perspektive u toj zajednici. Odgovor je jasan – ne može, zaključuje “Gardijan”.

U Turskoj se nalazi 2,7 miliona izbeglica, a još “stotine hiljada” su trenutno na sirijskoj strani granice.