BOSANCI U DŽIHAD VODE SVOJU DECU: Čak 70 mališana se pridružilo Islamskoj državi

 

U emisiji pod nazivom “Mreža” objavljeni su podaci kako je među stotinama radikalnih islamista iz BiH u Siriju od 2014. otišlo i 29 bračnih parova koji su na taj put bez povratka poveli i decu

Deca džihadisti, ISIS, Bosna

Najmanje sedamdesetoro dece iz Bosne i Hercegovine u protekle dve godine odveli su u Siriju njihovi roditelji koji su tamo otišli da bi se priključili terorističkm organizacijama poput Islamske države (ID), objavila je TV Federacije BiH (FTV).

U emisiji pod nazivom “Mreža” u utorak su objavljeni podaci kako je među stotinama radikalnih islamista iz BiH u Siriju od 2014.otišlo i 29 bračnih parova koji su na taj put bez povratka poveli i decu među kojom je bilo i devojčica starih tek tri godine.

 

Kao dokaz prikazani su brojni snimci naoružanih osoba u maskirnim uniformama u pustinjskom pejzažu za koje je navedeno kako se bore u Siriji, a poreklom su iz BiH, prenela je Hina.

Neki od njih pojavili su se na snimcima na kojima na bosanskom jeziku pozivaju muslimane iz BiH da im se pridruže u džihadu, a osoba identifikovana kao Mehdin Delić uz to je tražila odistomišljenika da u BiH sprovode samoubilačke napade i ubijaju nevernike.

Printskrin: ISIS

Svojevrsni “rekorder” koji je u sirijski pakao zajedno sa suprugom s kojom se šerijatski venčao odveo devetoro dece je Muharem Džinić.

On je pre odlaska u Siriju bio pripadnik zajednice radikalnih islamista u selu Ošve.

FTV kao drugo najvažnije središte za regrutovanje pripadnika Islamske države iz BiH navodi selo Gornja Maoča kod Brčkog, ali toj su se terorističkoj organizaciji pridruživale i osobe iz mesta poput Livna ili Kaknja.

Znatan broj muškaraca koji su otišli u Siriju tamo je i poginuo, a nema nikakvih podataka šta se nakon toga dogodilo s njihovom decom, navodi FTV.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s