ULTIMATUM TURSKOJ Fajman: Možete da birate između plana A ili B u rešavanju izbegličke krize

Austrijski kancelar Verner Fajman je, na marginama kionferencije u Londonu, svom turskom kolegi Ahmetu Davutoglu predočio da može u rešavanju izbegličke krize da bira izmedju plana A ili B i dao mu rok za odluku do Samita šefova država i vlada EU 18. februara.

Izbeglice u Turskoj

– Preneo sam Davutoglu moj plan A, koji predviđa da Fronteks sve ljude koji beže ka Grčkoj hvata. Svi moraju biti spašeni, ali onda moraju biti vraćeni u Tursku. Tada Fronteks više ne bi bio program za spašavanje, već pravi program zaštite granice – istakao je on u izjavi bečkom dnevniku “Esterajh”.

To, kako je dodao, iziskuje saradnju Turske.

– Ukoliko Davutogli ne bude odlučio u korist Plana A onda će biti primenjen Plan B, koji predviđa da će Austrija primeniti “obezbeđivanje unutrašnjih granica” – podvukao je Fajman.

Fajman ukazuje da bi to značilo uspostavljanje sistema upravljanjem granicama kao na graničnom prelazu Špilfeld prema Sloveniji na svim drugim rutama, i taj sistem bi bio aktivan od 1. marta. On predviđa ograničen prihvat izbeglica, jer se oni detaljno kontrolišu i registruju.

– Moramo biti pripemljeni za sve. To rešenje nije sigurno ono koje priželjkujemo, ali ne možemo da se uzdamo u to da će Davutoglu sve rešiti za nas – rekao je on.

Fajman je podvukao da Austrija ne može prihvatiti više od 37.500 izbeglica, te da će, ako Turska ne bude prihvatila njegov maksimalni predlog, Beč morati da se pobrine da, umesto 30.000 ljudi, samo 10.000 dođu, što nije rešenje.

Ukoliko Turska prihvati Plan A Ankara bi dobila finansijsku pomoć.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s