Ćamil Duraković: Dodik folira, referenduma neće biti

  Ćamil Duraković: Dodik folira, referenduma neće biti

Načelnik opštine Srebrenica za Danas o odnosu Srbije prema BiH i Dodikovoj politici

 Čak je i operativno nemoguće organizovati taj referendum, mene u toj priči više brine neutralna pozicija međunarodne zajednice

Onaj ko podržava Milorada Dodika nije i ne može biti prijatelj Bosne i Hercegovine, ocenjuje za Danas Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenice. Uz pozdravljanje stava najviših zvaničnika Srbije, premijera Aleksandra Vučića, predsednika Republike Tomislava Nikolića, odnosno potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović – koji se protive referendumu u Republici Srpskoj, sagovornik Danasa napominje da je Dodik “foler” koji nema ni praktičnog načina da ostvari tu svoju nameru.

Načelnik opštine Srebrenice, koji je juče boravio u Beogradu i susreo se sa Zoranom Mihajlović, ministarkom za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu, povodom novca koji je Vlada Srbije izdvojila za finansiranje objekata od javnog značaja za tu bosanskohercegovačku opštinu, napominje za naš list od početka ima iskren odnos prema srpskom premijeru i da iza svojih reči stoji.

“Državnički stav Vučića prema očuvanju Bosne i Hercegovine respektujem. Ali, ponekada je njegov stav kontradiktoran. To se pokazalo 9. januara, kada je skoro cela Vlada Srbije došla na obeležavanje dana Republike Srpske. Jer, ako se zalažeš za očuvanje državnosti BiH, odnosno poštuješ, kako kažeš, njene institucije, zašto onda ne poštuješ odluku Ustavnog suda BiH, koji je obeležavanje tog dana proglasio neustavnim? Ja razumem da u Srbiji slede izbori, da je specifična situacija, ali ovde je doslednost izostala. Vučić je bio kontradiktoran”, ističe Ćamil Duraković za Danas.

U ponovnom osvrtu na temu referenduma koji Milorad Dodik tvrdi da će biti raspisan na proleće, sagovornik Danas napominje da je referendum “blef karta” predsednika Republike Srpske.

“Čak je i operativno nemoguće organizovati taj referendum. Mene u ovoj priči više brine neutralna pozicija međunarodne zajednice, koja ne čini ništa kako bi sankcionisala te stalne pretnje”, zaključuje predsednik opštine Srebrenica u izjavi za naš list.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je juče u Beogradu sa Durakovićem o zajedničkim projektima u toj opštini koji će biti realizovani iz donacije Vlade Srbije u vrednosti od tri miliona evra.

Kako je saopšteno iz tog resora, reč je o prvom radnom sastanku koji je organizovan nakon održavanja investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici 11. novembra 2015. godine, na kojoj je premijer Aleksandar Vučić saopštio da će vlada donirati pet miliona evra kao pomoć ovoj opštini.

Petočlana delegacija iz Srebrenice, predvođena načelnikom Ćamilom Durakovićem i predsednikom Skupštine opštine Milošem Milovanovićem, predstavila je potpredsednici Vlade Srbije četiri projekta koje je opština Srebrenica odabrala kao prioritetne.

U pitanju su projekti izgradnje dečijeg obdaništa u Srebrenici, izgradnja porušenog mosta na jezeru Perućac sa pristupnim saobraćajnicama, rekonstrukcija šest kilometara duge glavne saobraćajnice u Srebrenici, kao i izgradnja proizvodne hale u industrijskoj zoni.

“Vlada Srbije će održati obećanje i finansirati infrastrukturne projekte koji će omogućiti bolji život građana Srebrenice i jačanja dobrosusedskih odnosa dve države. Naravno, razgovor o ovim projektima danas ne bi bio moguć da u prethodnom periodu nismo uredili naš budžet i sproveli mere fiskalne konsolidacije”, rekla je Mihajlović.

Načelnik opštine Srebrenica istakao je da projekti o kojima se razgovara imaju kako životan, tako i simbolički značaj za građane Srebrenice. “Projekti su odabrani tako da pokrivaju različite oblasti od značaja za razvoj Srebrenice i sprovodiće se u interesu svih naših građana”, rekao je Duraković.

Na sastanku je zaključeno da će operativni timovi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i opštine Srebrenica, zajednički raditi na kompletiranju projektne dokumentacije i preciziranju administrativnih mehanizama po kojima će realizovati projekti.

Tri miliona evra za projekte

Vlada Srbije je 11. novembra 2015. godine donela Zaključak o finansijskoj pomoći Oštini Srebrenica. Od ukupne vrednosti od pet miliona evra, dva miliona evra je već uplaćeno kao direktna budžetska pomoć, dok je tri miliona evra predviđeno za zajedničke infrastrukturne projekte.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s