ŽENE SREBRENICE GLAVNOM TUŽIOCU HAšKOG TRIBUNALA: KAZNITE AKTERE MONTIRANIH PROCESA

Autor: Fena

Nekoliko udruženja čije su članice žene Srebrenice i Podrinja traže detaljnu istragu o montiranim procesima protiv preživjelih srebreničkih Bošnjaka i svjedocima prisiljenim na lažno svjedočenje u tim postupcima.

“Žrtve genocida zahtijevaju detaljnu istragu i poduzimanje zakonom predviđenih sankcija od Haškog tribunala i Suda BiH za učesnike u ovim prljavim aktivnostima, kao i javnu objavu podataka istrage jer to je najmanje što žrtve genocida zaslužuju”, citat je iz saopćenja ovih asocijacija: Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Žena Srebrenice, Majki Srebrenice i Žena Podrinja.

Otvoreno pismo ove sadržine udruženja su uputila danas glavnom tužiocu Haškog tribunala Sergiou Brammertzu.

“Vama kao glavnom tužiocu Haškog tribunala veoma je poznato ime Samira Avdića koji se ovih dana pojavio u Bosni i Hercegovini i svojim izjavama šokirao cijelu javnost a posebno žrtve genocida. Prema pisanju bh. medija, Samir Avdić je bio i svjedok u odbrani Radovana Karadžića a sada se tek otkrilo pod kojim okolnostima. Samir je za Face TV izjavio da je prije pet godina kidnapovan u Bosni i Hercegovini i prebačen u Srbiju, gdje je od srbijanskih vlasti držan u zatočeništvu, mučen i primoravan da lažno svjedoči u raznim procesima. Posebno je uznemirujuća izjava da je primoran da lažno svjedoči u predmetu protiv Nasera Orića i da je taj proces pripremao i montirao lično glavni tužilac Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović. Avdić navodi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić citirao tekst iz njegove izjave, iznuđene silom, a odnosi se na navodne ratne zločine koje je počinio Naser Orić sa saborcima iz Srebrenice”, navele su članice udruženja u pismu glavnom tužiocu Haškog tribunala.

Prema njihovim daljnjim navodima, Samir Avdić ističe da je još nekoliko Bošnjaka “ušlo u program pripreme za montirane procese u BiH” i pojašnjava kako se vrši pritisak na lažne svjedoke.

“Nevjerovatno je da se političke strukture iz Srbije i BiH miješaju u sudske procese i učestvuju u njihovoj montaži te putem medija vrše pritisak na sudske organe da se bave zakonom zabranjenim postupcima, a pritom sebe predstavljaju kao borce za ljudska prava i vlastite narode”, navele su također članice nekoliko udruženja žena Srebrenice i Podrinja u otvorenom pismu glavnom tužiocu Haškog tribunala.

Advertisements
  1. #1 od jasmin.m, 1. Oktobra 2016. - 14:20

    ALO ALO SREBRENICA DA LI SE CUJEMO,OVO VAM GOVORI NOCNI SOKOL.PRAVI STRUCNJAK ZA POVJESTNA ZBIVANJA NA TERITORIJI JUGOSLAVIJE,KOLIKO DOBRO ZNAM VI SE JOS ZALITE ZA “ZLOCINE” POCINJENE NAD VASIM SINOVIMA JOS OD 1990-TE.ALI ODBIJATE BITI ISKRENE ZENE PRED CJELIM SVJETOM.I PRIZNATI PRED LICEM PRAVDE CINJENICU.KOJA JASNO UKAZUJE NA TO,DA STE VI OSOBNO POTICALI I ODGAJALI VASU DJECU,U IZDAJNICKOME SEPARITISTICKOME STILU.GDJE BI VASE ZLOCESTE SINOVE PRIKAZALI KAO SVETCE U IME MUSLIMANSKE I RIMOKATOLICKE VJERE,ZATO JER SU RUSILI”BEZBOZNE” TVOREVINE KAO STO SU SRPSKA CRKVA,I ATEISTICKI SOCIJALIZAM.PS:JOS SAMO DA ZNATE,DA SU ZA SAV RAT U SFRJ ODGOVORNI SAMO ONI KOJI SU SE BORILI PROTIV JNA,A NE SA JNA.I TREBALI BI STE ZNAT JOS NESTO A TO JE DA ZBOG VAS IZDAJICA,DANAS IMAMO PET PUTA VECI DUG NEGO ONDA U SFRJ,I DA JE SVE PRIVATIZIRANO,ZBOG CEGA SE 25 MILIJUNA LJUDI ISELILO ILI JE NEZAPOSLENO.A IME JUGOSLAVIJA VAM JASNO KAZE DA SU NJU IZGRADILI JUZNI SLAVENI ZA JUZNE SLAVENE,I DA STRANE SILE NEMAJU PRAVO DA KRADU JUGOSLAVENSKU TERITORIJU GDJE SLAVENI ZIVE OD STOLJECA SEDMOG.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s