Turska je Rusiji zabila još jedan nož u leđa pomažući na Krimu dobrovoljne bataljone koji su odgovorni za energetsku blokadu poluostrva, izjavio je gradonačelnik Sevastopolja Sergej Menjajlo.

On je tim rečima prokomentarisao nedavnu izjavu Lenura Islamova o planovima Ankare da vojno podrži ukrajinske aktiviste.

„To nije ispravno. Ovo je još jedan nož u leđa Rusiji. Turska na taj način pokazuje svoje istinito lice. Ona je to učinila i onomad kada je oborila ruski avion“, rekao je Menjajlo.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo odbrane Turske će, prema rečima Lenura Islamova, bataljon odgovoran za energetsku blokadu Krima snabdevati odećom i obućom.

ISLAMOV: U BATALjONU 550 LjUDI

Jedan od organizatora energetske blokade Krima Lenur Islamov izjavio je da Ministarstvo odbrane Turske pruža vojnu pomoć dobrovoljnom ukrajinskom bataljonu „Noman Čelebidžihan“, koji se nalazi u sastavu medžlisa krimsko-tatarskog naroda.

On je rekao da se finansiranje trenutno odvija preko volontera, iako Ankara snabdeva bataljon odećom i obućom.

Prema njegovim rečima, u bataljonu će biti preko 550 ljudi, a od 15. januara naredne godine biće mu dodeljen i zvanični vojni status.

Osnovni zadatak bataljona biće očuvanje granice Krima, a Islamov je najavio i da će bataljon organizovati napade „gde oni ni ne sanjaju“.

Islamov, koji je već optuživan za diverziju, izjavio je da je neophodno nastaviti blokadu električne energije na Krimu, kao i blokadu kanala nabavke prehrambenih proizvoda.

„Možemo malim čamcima da napadamo brodove koji nose prehrambene proizvode na Krim, iako postoje i drugi interesantni načini blokade sa mora“, rekao je on.