Profesor Univerziteta u Sarajevu: Republika Srpska bila je JEDNAKA Islamskoj državi

Republika Srpska je 9. januara 1992. godine bila jednaka današnjoj “Islamskoj državi”, koja je sebe proglasila državom, ali je niko na svetu nije priznao, mišljenja je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić.

Suad Kurtćehajić

“Da biste bili država, potrebno je da imate međunarodno priznanje. U slučaju da međunarodno priznanje nije potrebno, svaka oružana formacija mogla bi stvoriti državu”, kaže Kurtćehajić, tvrdeći da je “situacija u vezi sa Republikom Srpskom stvorena nasilnošću i ubijanjem, a nije postojalo međunarodno priznanje”.

 

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, on je mišljenja da je 9. januar dan kada je napravljena “paradržavna tvorevina Republika Srpska”.

 

Prema njegovom mišljenju, protiv Republike Srpske je važnija presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007. kojom je presuđeno da se “u Srebrenici desio genocid i označeni su krivci, a to su vojska, policija i institucije Republike Srpske”.

 

On je za sarajevski portal “Vijesti” rekao da je ovom presudom stvorena mogućnost koja nikada nije iskorištena, a to je da se potpuno deinstalira kompletna Republika Srpska, pa i celi dejtonski projekat, te da se “stvar vrati u prvobitno stanje, odnosno u stanje Ustava Republike BiH”.

 

“Stvorena je pretpostavka potpunog deinstaliranja Republike Srpske, a mislim da su toga i političari u ovom entitetu u velikoj mjeri svjesni. Kako je moguće postojanje Republike Srpske, nakon presuda da je počinila genocid u Srebrenici?”, kaže Kurtćehajić.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s