NVO: Islamska država oslobodila 37 otetih hrišćana u Siriji

Ekstremistička grupa Islamska država (IS) oslobodila je danas 37 hrišćana, većinom žena, koji su bili medju više od 200 ljudi otetih u februaru u Siriji, saopštila je danas jedna nevladina organizacija.

Grupa asirskih hrišćana, u kojoj je bilo 27 žena i 10 muškaraca, većinom starijih, stigla je rano jutros u grad Tal Tamir u oblasti Habur u provinciji Hasake na severoistoku Sirije, navela je grupa Asirski monitoring za ljudska prava.
Njihovo oslobađanje potvrdila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja je saopštila da je većina oslobođenih iz drugih gradova u Haburu.

Oslobođeni taoci bili su u grupi od 220 Asirijaca koje je IS zarobila kada je u februaru preuzela kontrolu nad delovima ove oblasti.
Asiraca je bilo oko 30.000 među 1,2 miliona hrišćana u Siriji pre početka konflikta u toj zemlji 2011, a žive uglavnom u 35 sela u provinciji na severoistoku zemlje.
Najmanje 10 civila, među kojima jedna žena i dete, ubijeno u vazdušnim udarima na Dumu, koju drže pobunjenici, izvan Damaska, navodi se u saopštenju Opservatorije.
Veruje se su napad izveli ruski ratni avioni, ali to ne može da bude potvrđeno, stoji u saopštenju grupe za monitoring sa sedištem u Londonu.
Bilans žrtava u vazdušnim napadima na grad Albu Kamal na sirijskoj granici sa Irakom u četvrtak, porastao je na 49, medju kojima je 31 civil, stoji u saopštenju.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s