GRAFIT NA HRAMU SVETOG NIKOLE U PAZARU Polumesec i zvezda na srpskoj svetinji

Na kapiji porte Sabornog hrama Svetog Nikole u Novom Pazaru u ponedeljak ujutro osvanuo je znak polumeseca i zvezde, koji su zasad nepoznate osobe ispisala najverovatnije u toku noći.

Grafit na Hramu Svetog Nikole u Pazaru

Grafit na Hramu Svetog Nikole u Pazaru

Islamski simbol ispisan je crvenom bojom, a njegova pojava na hramu uznemirila je, kako sveštenstvo, tako i pravoslavni narod u Novom Pazaru. Iz Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve ovaj gest okarakterisali su kao provokaciju, ali su istakli da eparhija ostaje duboko posvećena izgradnji mira i tolerancije među pripadnicima različitih veroispovesti koji žive na ovom prostoru.
– Imajući u vidu da dosad nije bilo ispisivanja islamskih simbola na našim hrišćanskim svetinjama i da na ovom delu Srbije imamo korektne odnose sa predstavnicima Islamske zajednice, iskreno verujemo da je najverovatnije reč o izolovanom slučaju, te očekujemo od Islamske zajednice da odlučno osudi ovu provokaciju i time da svoj doprinos očuvanju međuverskih odnosa na prostoru opštine Novi Pazar i cele regije – istakli su iz ove eparhije.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s