Patrijarh Irinej: Republika Srpska je srpska država

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je u Novom Sadu da je Republika Srpska “srpska država stvorena u našem vremenu”.

Na otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, patrijarh Irinej je rekao da je Republika Srpska stvorena na tim prostorima da okupi srpski narod i da bude faktor mira na ovim prostorima, prenosi Beta.

Patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej

“To je u našoj prirodi, našoj kulturi, našoj istoriji, jer mi nismo nikada osvajali tuđe prostore već smo branili svoje. RS postoji i postojaće na radost celoga srpstva”, rekao je patrijarh.

Ocenio je da je u današnjem vremenu ugrožen “najsvetiji deo svete zemlje Srbije – Kosovo i Metohija”.

“Prognan nam je narod, uništene mnogobrojne svetinje, groblja, jer je želja bila da se unište svi koreni postojanja toga naroda. Sada žele da nam oduzmu naše svetinje Dečane, Gračanicu… Borimo se i borićemo se dokle god možemo da sačuvamo ono što je naše”, rekao je srpski patrijarh.

Izrazio je nadu da će “onaj pošteniji deo sveta” shvatiti šta za srpski narod znače Kosovo i Metohija i tamošnje svetinje, “koje nisu od juče, već od vremena od kada tamo postoji naš narod”.

Bački episkop SPC Irinej (Bulović) rekao je da reka Drina ne razdvaja već “spaja srpski narod sa obe obale reke” i dodao da se može reći da su RS i Srbija jedna celina i da predstavljaju “suštinsko jedinstvo i zajedničko organsko pripadanje čitavom pravoslavnom svetu”.

Prema njegovim rečima, u ovom vremenu se pokazuje da ne postoje zajedničke evropske vrednosti.

“Dižu se žice, bedemi, bodljikave žice da spreče ulazak nesrećnim izbeglicama. Za Srbe sa obe strane Drine nema te granice koja nas može razdvojiti. Ne postoji reka Drina nego samo jedna velika na Drini ćuprija koja nas čini nerazdeljivim”, rekao je episkop Irinej.

Ovogodišnji “Dani Srpske u Srbiji”, manifestacija koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s