Dodik: Srbija i RS su dve srpske države, BiH nije dobra za Srbe

Dodik: Srbija i RS su dve srpske države, BiH nije dobra za Srbe

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras u Novom Sadu da su Srbija i RS dve srpske države i dodao da se “ne sme graditi Bosnu i Hercegovinu, jer BiH nije dobro mesto za Srbe”.“Srbija je naša želja, Srbija je mesto gde želimo da idemo za razliku od onoga gde nas guraju, a gde nećemo”, rekao je Dodik na otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je rekao da, kada je teško, Republika Srpska “živi na inatu” i dodao da će se u BiH “jednoga dana” sve stvari rešavati referendumom, a da je zahvaljujući RS Visoki predstavnik u BiH “marginalizovan”.

“Naša ljubav prema Srbiji je nesumnjiva. Čini mi se da mi ponekad više volimo Srbiju nego vi koji živite ovde”, kazao je Dodik. Naveo je da je u RS u poslednje vreme izgrađeno nekoliko stotina crkava, jer Srbi na taj način čuvaju svoj identitet.

Najavio je da će biti izgrađen i autoput od Banjaluke “sa usmerenjem prema Srbiji” i dodao da je to kapitalan projekat.

“Želimo da na taj način spojimo Banjaluku i Beograd. Neki kažu pa imate u blizini autoput Beograd – Zagreb. Ali videli smo šta to znači. Autoput nije samo za vožnju, on je i za osećaj, on je i za dušu jer prolazi kroz naše zemlje”, kazao je Dodik.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su se i vojvođanski Srbi svojevremeno borili za “prisajedinjenje ostalim srpskim zemljama”.

“I ostvarili smo taj san. Možda zato najbolje razumemo te iste snove i želje kod vas, našeg prekodrinskog roda, osećamo tu čežnju preko Drine, jer je ista bila preko Dunava i Save. RS je tvrđava srpskog naroda i najveći uspeh u odbrambenim ratovima devedesetih”, kazao je Vučević.

Ovogodišnji “Dani Srpske u Srbiji”, koje je organizovalo Predstavnisstvo RS u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s