Specijalac Islamske države vrbuje po Srbiji

Magistar islamskih nauka i profesor šerijatskog prava iz Prizrena Idriz Bilibani glavni je organizator odlaska građana Srbije u verski rat u Siriji na strani Islamske države, podaci su srpskih bezbednosnih službi.

Propovednik radikalnog islama: Idriz Bilibani

Prema najsvežijim podacima službi bezbednosti o terorističkoj organizaciji ISIS, Idriz Bilibani, poznat i pod nazivom Šeik, sa Denisom Hadžićem iz Novog Pazara koristio je prostor za molitve, mesdžid, “Frukan” u Novom Pazaru za propovedanje radikalnog islama.

Oni su javno pozivali na džihad, sveti rat, i pozivali su ljude da se priključe ratu u Siriji protiv snaga legalnog predsednika Bašara el Asada.

Srbiji ne prete napadi, oprez sa azilantima
Prema podacima srpskih bezbednosnih služni, Srbiji za sada ne preti opasnost od terorističkih napada ISIS-a. Ne isključuje se, međutim, mogućnost da se među azilantima iz Sirije koji u hiljadama svakodnevno stižu u našu zemlju nalaze i osobe poslate kako bi izvršile teroristički akt u zemljama u okruženju ili Zapadnoj Evropi.

– Mesdžid “Furkan” u Novom Pazaru nije regrutni centar za odlazak na ratište u Siriji, ali jeste mesto gde se može napraviti konekcija sa ljudima koji ratuju na strani ISIS. U ovom lokalu nikad nije pronađemo oružje, ali on služi za širenje radikalnog tumačenja islama. I sigurno je da su svi koji su iz Srbije otišli da ratuju u Siriji bili u “Furkanu” – kaže za “Blic” izvor upoznat sa podacima srpskih bezbednosnih službi o ratnicima u Siriji.
Bilibani je u septembru prošle godine bio uhapšen na Kosovu, ali je posle mesec dana pušten na slobodu pa se od 16. okotbra nalazio u kućnom pritvoru. Na svojoj Fejsbuk stranici koju prati više od 3.400 ljudi, Bilibani se poslednji put oglasio 15. decembra prošle godine.

“Balkanska brigada” u Siriji

I Crnogorci ratuju za ISIS
Iz Crne Gore do sada je oko desetak građana otišlo da se bori na strani ISIS-a u Siriji, pre svega iz Rožaja gde je jedan od centara vehabija u ovoj zemlji. Procene govore da u Rožajama ima oko stotinu vehabija, dok je glavni njihov centar u Plavu. U Siriju idu kao plaćenici.
– To je nešto kao Legija stranaca. Stradali, čija tela porodice nikada ne vide, sahranjuju se u zemlji u kojoj su ratovali, a novčana nadoknada im se ne isplaćuje – objavile su nedavno podgoričke “Vijesti”.

Prema podacima službi bezbednosti, oko 20 građana Srbije otišlo je da se bori na strani Islamske države u Siriji. Neki od njih su poveli sa sobom i čitave porodice i tamo se nastanili. Tako u ISIS postoji takozvana balkanska brigada koja se bori u Siriji i Iraku, a u kojoj su svi građani Srbije koji su otišli u džihad.
– Postoje slučajevi nekolicine građana iz Sandžaka koji su prvo prodali svoje kuće, čak uzeli i kredit u banci i otišli u Siriju na ratište. Porodicu ostave u Siriji, a muške glave idu da ratuju gde provode do šest meseci. Svi oni su otišli pojediničano, bez organizovanog prevoza, ali su tačno znali kuda idu: preko Turske do granice sa Sirijom, a u gradu Kilis ih je čekao prihvat – navodi naš izvor i dodaje da je dosta naših državljana iz dijaspore otišlo da se bori u Siriji, pre svega iz Francuske, Nemačke, Austrije, Britanije i Holandije.
Niko od onih koji su iz Srbije otišli da ratuju za ISIS nije se vratio. Neki od njih su poginuli kao osamnaestogodišnjak Mirza Ganić (pogledaj okvir) iz Novog Pazara, dok ostali ne žele da se vrate jer bi, prema novom zakonu o zabrani ratovanja u stranim državama, odmah bili uhapšeni. Jedan od retkih koji se vratio je Pazarac Samir Šaćir, ali se on, prema podacima naših službi, krije negde između Kosova i Crne Gore.

Zašto idu u rat

Prema rečima našeg sagovornika iz službi bezbednosti, islamska vera je jedino što spaja sve one koji odlaze da se bore za terorističku organizaciju ISIS i to da ne idu da ratuju za novac. Sve ostalo je potpuno različito.
– Nema pravila. Među ovim “ratnicima” imate mladiće bez škole, ali imate i ljude koji su imali uspešne karijere, ljude sa diplomama fakulteta. Imate one koji iako žive u Srbiji nikad nisu naučili srpski jezik, ali zato znaju arapski i odlučno poznaju Kuran. Za te ljude je “Furkan” u Novom Pazaru bio centar sveta i ništa im drugo nije trebalo – kaže na kraju sagovornik “Blica”.

„Furkan” Bilibanijevo omiljeno mesto
Raskol u okviru Islamske zajednice u Srbije koji se dogodio pre nekoliko godina doveo je do osnivanja nevladinih organizacija i mesta za molitvu, mesdžida, kao što je „Furkan” („Furqan”) u Novom Pazaru. Ovde su se, kako sumnjaju Pazarci, vrbovali mladi Bošnjaci za odlazak u Siriju.
U ovom prostoru okupljale su se vehabije koje je predvodio Abid Podbićanin (36), trenutno jedan od ratnika ISIS u Siriji. Podbićanin je iz Velike Župe kod Prijepolja, u Siriji je ideološki vođa jedinice ISIS-a „Džeiš Muhamed”. Ova jedinica je poznata po video-snimku na kome prete ubijanjem, trovanjem i postavljanjem ekspoloziva ispod kuća i automobila u Srbiji. Postoje do sada nepotvrđeni podaci da je on nastradao u borbama.
U „Furkanu” su boravili i Izudin Crnovršanin i Sead Plojović koji su krajem marta 2014. uhapšeni zbog sumnje da regrutuju mladiće za odlazak u rat u Siriju. Od tada retko ko više svraća u „Furkan”, a žitelji Višegradske ulice gde se nalazi ovaj mesdžid kažu da ovde više ne viđaju vehabije.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s