Albanci traže nova iskopavanja u Kozarevu i Rudnici

Predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Prenk Đetaj zatražio je od državnih organa Srbije da izdaju dozvolu za vršenje iskopavanja i na levoj obali reke Kozarice kod Novog Pazara jer postoji sumnja da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica sa telima kosovskih Albanaca.

On je dodao i da je istovremeno prosleđen i zahtev za ponovna iskopavanja u kamenolomu Rudnica kod Raške, blizu mesta gde je već otkrivena jedna grobnica u kojoj su pronađeni ostaci od preko 60 Albanaca ubijenih tokom rata.

“Čekamo dozvolu srpskih vlasti za iskopavanja na levoj strani reke Kozarica. A što se Raške tiče, to nije okončano. Ima mesto za koje se sumnja da postoji grobnica, Jalovište. Odgovor još uvek nismo dobili, ali insistiramo da se uradi procena”, kazao je Đetaj za RSE.

Đetaj dodaje da će kosovska strana ponoviti ovaj zahtev i tokom sastanka radnih grupa Kosova i Srbije krajem ovog meseca ili početkom avgusta. Jedan takav sastanak je trebao da se održi u junu, ali je odložen.

Podsećamo da su se pre tri meseca u Kozarevu kod Novog Pazara vršila iskopavanja na desnoj obali reke Kozarice, ali da su obustavljena.

Iako Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije nije u javnost iznosila podatke o rezultatima iskopavanja, pojavile su se nezvanične informacije da na tom lokalitetu nisu pronađeni posmrtni ostaci ljudskih tela.

Tokom 2014. godine iz masovne grobnice u Rudnici ekshumirano je i identifikovano 54 tela kosovskih Albanaca iz okoline Glogovca i Srbice.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s