BiH ne može napredovati dok se negira genocid

“Smatram da BiH ne može ostvariti značajniji pomak prema Europskoj uniji sve dok se niječu presude Međunarodnog suda u Haagu”, rekla je Šuica.

Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, koja je nedavno poručila kako se otvoreno bori protiv svake relativizacije genocida u Srebrenici je izjavila kako ubijeni Bošnjaci u Srebrenici obvezuju sve na širenje istine kako se sličan zločin ne bi više ponovio bilo gdje u svijetu.

“Moj stav je da samo istinom možemo doći do pomirenja i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini. Više od 8.000 ubijenih Bošnjaka u najvećem zločinu na europskom tlu od Drugog svjetskog rata 11. i 12. srpnja 1995. godine obvezuje nas da ne smijemo pristati na ništa manje od istine kako se takav zločin više nikada i nigdje ne bi ponovio”, rekla je Šuica.

Upozorila je kako se u Bosni i Hercegovini još uvijek relativizira genocid u Srebrenici, ali i drugi zločini počinjeni protiv nevinih građana.

“Ne relativizira se samo genocid u Srebrenici, nego i mnogi drugi zločini počinjeni u BiH, u Hrvatskoj pa i drugdje što je neprihvatljivo s obzirom da takvi istupi usporavaju proces pomirenja i uzrokuju još dublje podjele u društvu, no oni koji niječu zločine imaju jedinstven motiv, a to je zadržati se na vlasti. Nemaju odgovor na tešku ekonomsku i društvenu situaciju, a poticanjem nacionalističkog diskursa ‘kupuju vrijeme’ i skreću pozornost građana sa svakodnevnice”, istaknula je hrvatska parlamentarka, javlja Anadolija.

Podsjetila je da se genocid u Srebrenici dogodio u samom srcu Europe naglasivši kako je tragedija Srebrenice velika sramota i ljaga za cijeli svijet.

“Zločini u Srebrenici su se dogodili na samim vratima Europske unije što je velika sramota za međunarodnu zajednicu, ipak međunarodna zajednica je skupila snage i priznala propust te taj zločin nazvala pravim imenom. Ako je to napravila međunarodna zajednica ovdje u Europskom parlamentu očekujemo da i Srbija napravi isto. Srbija će na svom europskom putu morati proći svojevrsnu katarzu i suočiti se s prošlošću, a događaje iz Srebrenice kvalificirati pravim nazivom, a to je genocid”, smatra Šuica.

Prema njenom mišljenju, ni sama BiH se ne može značajnije kretati prema integraciji u Europu dok se u zemlji negira genocid u Srebrenici.

“Smatram da BiH ne može ostvariti značajniji pomak prema Europskoj uniji sve dok se niječu presude Međunarodnog suda u Haagu, a takav stav smo potvrdili i u Rezoluciji Europskog parlamenta koju smo usvojili na plenarnoj sjednici potkraj travnja u Strasbourgu. Mladi su bez posla i želi raditi, a kad riječ o pravosuđu također se ne nazire svjetlo na kraju tunela. Posebno zabrinjava neučinkovitost pravosudnog sustava, politizacija postupaka imenovanja, fragmentiranje pravosuđa i načina utvrđivanja postupaka za kaznene progone, a bojim se da smo u zadnje vrijeme bili svjedoci političkog uplitanja u rad pravosuđa i nekih službi u BiH”, rekla je Šuica.

Na kraju je zaključila kako u procesima pomirenja jednostavno treba implementirati ono najbolje što je civilizacija još davno ponudila.

“Ne treba nepotrebno trošiti energiju, polemizirati i politizirati pa je zato važno naučiti nešto i iz pomirbe Nijemaca sa Židovima, Poljacima, ali i Francuzima. Temelj mira je usmjerenost budućnosti, a jedini pravi temelj budućnosti je istina. Zato je važno je da građani BiH 20. komemoraciju genocida u Srebrenici prepoznaju kao šansu za jačanje pomirenja i suradnje što je ključni uvjet za napredak BiH”, smatra hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s