BiH možemo napraviti samo kao zajedničku zemlju, komotnu za sve

“BiH možemo napraviti samo kao zajedničku zemlju, dovoljno komotnu za sve i ona ne smije biti organizirana ni za jedna narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni to uraditi možemo prevazići probleme, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da ga je „posebno dirnula“ reakcija majki Srebrenice, nakon jučerašnjeg napada na premijera Srbije Alaksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice.
Zahvalio im se za reakcije koje su dale nakon tog događaja.

– I to je pravi odgovor. Na kraju njihova bol koji su doživjele ne može zamjeniti nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije kao i mnoge druge majke, braća, sestre…, na svih stranama na kojima su stradali u ratu, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ratne događaje u Srebrenici Dodik je nazvao „ogromnim zločinom prema bošnjačkom narodu“. Međutim, naveo je da udruženja majki Srebrenice ne trebaju ulaziti u politička pitanja, već da ostati u onome što se odnosi na poštivanje njihovih stradalih u ratu.

Ponovo je podsjetio kaki je jedna od majki iz Srebrenice jučer molila Bila Clintona „da im napravi državu“ te kako je to neprihvatljivo, javlja Fena.

– Jučer se pokazalo da strasti koje su se raspirile proteklih tjedana, u nekoliko događaja, u osnovi onoga što se jučer dogodilo, ustvrdio je Dodik navodeći kako je Vučić otišao u Srebrenicu i praktično pokazao kako vidi politiku pomirenja i tako je njegova prisutnost trebala biti shvaćena. Međutim dogodilo se, kaže, nasilje, s jako opasnim namjerama onih koji su to organizirali“.

– Da nije bilo odgovarajuće reakcije iz osiguranja, koji su mahom bili iz Specijalne jednice MUPRS-a, očito bi linč i stampedo koji je krenuo na Vučića, mogao imati dalekosežne posljednice, samo da se zakasnilo s njegovom evakuacijom, naveo je Dodik.

Na pitanje koliko su narušeni srpsko-bošnjački odnosi nakon ovog slučaja, on je dodao kako se mora razgovarati i da je to jedino rješenje.

– BiH možemo napraviti samo kao zajedničku zemlju, dovoljno komotnu za sve i ona ne smije biti organizirana ni za jedna narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni to uraditi možemo prevazići probleme, rekao je Dodik.

Dodik je danas nazočio slavi “Izvorne Srpske demokratske stranke”, koju su, kako kažu, ponovo aktivirali nezadovoljni sadašnjom politikom SDS-a i Mladena Bosića. Na slavi je, između ostalih, bio i haaški osuđenik Momčilo Krajišnik, a Dodik je svoju nazočnost obrazložio time da je s njima bio u prvom sazivu parlamenta RS-a.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s