Što siromašniji građani, to bogatiji funkcioneri

Iako sandžačke opštine i Grad Novi Pazar spadaju među najnerazvijenija područja u Srbiji, funkcioneri u ovim mestima primaju iste ili veće plate od svojih kolega koji su na čelu najrazvijenijih gradova u državi.

Osim toga, prema podacima Zavoda za statistiku i Agencije za borbu protiv korupcije, njihove plate, bez dnevnica, putnih troškova i ostalih dodataka su nekoliko puta veće od prosečnih zarada građana koji su ih birali.

Najveći jaz između primanja čelnika i onih u čije ime vrše vlast beleži se u Novoj Varoši i Novom Pazaru gde su plate funkcionera skoro četiri puta veće od prosečnih zarada građana.

Tako predsednik Nove Varoši Dimitrije Paunović (SNS) zarađuje 116.000 dinara, dok je prosečna majska plata u ovoj Opštini bila manja od 35 hiljada dinara.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović (SDP) samo na ime te funkcije koju obavlja prima 109.000 dinara, 75.000 dinara više od prosečnog stanovnika ovog Grada.

Približno iste plate kao Paunović i Mahmutović, primaju i čelnici mnogo razvijenijih Beograda (Siniša Mali (SNS) – 120.000 dinara) i Lazarevca (Dragan Alimpijević (SPS) – 119.000), ali su prosečne zarade u ovim mestima skoro dva i po puta veće nego u Novoj Varoši i Novom Pazaru.

Ništa drugačija situacija nije ni u ostalim sandžačkim opštinama. Prosečne plate u Priboju su među najnižim u Srbiji i iznose nešto preko 27.000 dinara, što ne smeta predsedniku Opštine Lazaru Rvoviću (SNS) da svakog meseca inkasira tri puta više, odnosno 88.000 dinara.

Poređenja radi, istu platu prima i predsednik Lajkovca, jedne od najrazvijenijih opština u Srbiji, Živorad Bojičić (SPS). Prosečna majska primanja u Lajkovcu su bila veća od 70.000 dinara.

Žitelji Sjenice i Tutina, koji spadaju u grupu devastiranih područja, tokom maja su prosečno primili po 36.000 dinara, dok su plate predsednika opština Hazba Mujovića (SDA) i Šemsudina Kučevića (SDA) bile 84.000, odnosno 85.000 dinara.

Zanimljivo da su najveće prosečne zarade u Srbiji tokom maja zabeležene u Kostolcu i iznosile su 78.000 dinara, dok su primanja predsednika ove Opštine Ivana Savića (SNS) dva i po puta manja, samo 29.000 dinara.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s