London neće povući rezoluciju o Srebrenici

Ambasador Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Metju Rajkroft izjavio je da London neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici, o čemu se trenutno pregovara na konsultativnim sesijama Saveta bezbednosti, zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta.

Tako će se britanska rezolucija, najverovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno 7. jula u Njujorku, četiri dana pred 20. godišnjicu tragičnih događaja u Srebrenici, potvrđeno je “Dnevnom avazu” iz izvora Britanske misije pri u UN-u, pri čemu se još jednom afirmiše značaj rezolucije u kojoj se zločin iz ratne 1995. godine kvalifikuje kao genocid.

Ambasador Rajkroft u pisanoj izjavi za sarajevski dnevnik posebno je naglasio značaj obeležavanja godišnjice tragičnih događaja u Srebrenici i važnosti rezolucije koja je pripremljena u Londonu, ali koju, kako kaže, podržavaju sve najvažnije zapadne zemlje.

ujedinjene nacije

“Dvadeseta godišnjica genocida trenutak je za pauzu i razmišljanje o lekcijama naučenim iz najmračnije istorije UN-a i opredeljenju da ‘nikad više’ postane realnost”, naveo je Rakroft.

Osvrćući se i se na dokument zbog kojeg se umnogome lome diplomatska koplja u Njujorku, posebno nakon najave da Rusija, takođe, lobira za svoju verziju rezolucije, Rajkroft je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rezoluciji koja će biti “u spomen žrtava genocida u Srebrenici i onih koji su propatili na svim stranama u ratu”.

“Ona treba da ohrabri dalje korake prema pomirenju u BiH. Rezolucija će afirmisati našu odlučnost da sprečimo genocide, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine”, tvrdi britanski ambasador pri UN.

U prostorijama Generalne skupštine UN danas će biti upriličena posebna komemoracija pod nazivom “Srebrenica: Sećanje na žrtve genocida”, na kojoj će, osim Rajkrofta, govoriti i američka ambasadorka Samanta Pauer i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun, navodi “Avaz”.

Predviđeno je da na događaju učestvuju diplomate iz SAD, Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Jordana, Čilea, Jamajke, koji su ovaj skup sponzorisali, ali i iz ostalih zemalja članica UN-a.

Komemoraciju će otvoriti ambasadorka BiH pri UN-u Mirsada Čolaković.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s