Bosni potreban moderan islam

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je na islamističke trendove u Bosni i Hercegovini, kao i na rastući uticaj Saudijske Arabije. Kurc, koji je otputovao u posetu Sarajevu, rekao je novinarima da u Bosni postoji radikalizacija, a da je potreban evropski obeleženi islam i odlučno delovanje protiv islamista.

– Islam je deo Evrope, kao što je deo i Austrije, a neophodno je da se deluje i protiv onih koji seju mržnju protiv islama – naglasio je Kurc.

Istovremeno, on je konstatovao da u pojedinim delovima BiH može da se primeti opasni rast salafizma. S tim u vezi je pomenuo uticaj Saudijske Arabije, koja je prisutna kroz gradnju džamija i finansiranja hodža u inostranstvu.

Tokom posete Sarajevu, kako je najavljeno, Sebastijan Kurc će sagovornicima, među kojima su predstavnici islamske zajednice i katoličke crkve, jasno ukazati da nema mesta radikalnim verskim trendovima u Evropi i dodao da je BiH jedna od zemalja Zapadnog Balkana koja zadaje najviše briga.

– U Bosni je prisutan zastoj sistema i potrebni su impulsi za izgradnju efikasnog civilnog društva koje je važan stub u svakoj demokratiji. Približavanje EU vezano je za reforme, pa je potreban odgovarajući pritisak – zaključio je Kurc.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s