Velt: ID se infiltrira na Balkanu

Velt: ID se infiltrira na Balkanu
Zapadnoj Evropi sve više se približava “Islamska država”, piše nemački „Velt“.Prema informacijama koje je taj list preneo u svom nedeljnom izdanju, a koje je dobio iz bezbednosnih krugova, zapadni Balkan postao je neka vrsta „ulaznih vrata“ za islamističke borce.

„Nemačka tajna služba već nekoliko meseci uočava trend da islamisti na Balkanu sve više formiraju mreže kako bi prokrijumčarili borce u ratna područja, navodi list, kako je preneo radio “Dojče vele”.

“Salafistički propovednici na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji”, kaže se dalje u tekstu, “naveliko regrutuju borce za sukobe u Siriji i na severu Iraka. Samo sa Kosova u te krizne regione otišlo je više od 250 ljudi – u poređenju sa brojem stanovnika Kosovo je tako rekorder u Evropi.

Region važi za omiljenu tranzitnu rutu džihadističkih boraca. Tu je i svojevrsna međustanica za islamiste iz Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije i Holandije kada odlaze na ratišta na Bliskom istoku. ”Polazimo od toga da se tamo vrši i neka vrsta obuke džihadista”, kaže jedan predstavnik bezbednosnih službi.“

„Takođe, balkanske zemlje se više ne koriste samo za regrutovanje boraca- one postaju mesta u koja se borci sa ratišta vraćaju i na kojima se možda pripremaju teroristički napadi“, piše „Velt“ i pritom podseća na napad koji se u aprilu ove godine dogodio u Zvorniku.

Nemački list piše da je zbog toga nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zabrinuto i najavljuje da će o „pretnji sa Zapadnog Balkana“ ove nedelje raspravljati i Parlamentarni kontrolni gremijum Bundestaga.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s