Bosanci hoće da ožive staro pismo bosančicu

U Sarajevu je predstavljen projekat “Pišem ti bosančicom” u okviru kog će studenti likovnih akademija BiH, posredstvom umetnosti, raditi na oživljavanju bosančice – autohtonog pisma.

Ideja vodilja projekta “Pišem ti bosančicom” je edukacija ne samo mladih već i šire javnosti o zajedničkoj bisanskohercegovačkoj kulturnoj baštini. Namera je da se staro pismo, bosančica (stara ćirilica, brzopisna ćirilica ili hrvatska ćirilica), koje se nekad koristilo u BiH, spase od zaborava, prenosi Radio Slobodnaevropa.org.

– Mi se nećemo toliko mučiti oko toga kako da je nazovemo, ali ćemo se potruditi da oživimo to staro pismo, da pokušamo da ga na neki način upotrebljavamo i, na kraju krajeva, da skinemo nekakav animozitet sa ćirilice, koja je bila neko naše zajedničko pismo kojim smo pisali zajedno kroz vekove – kaže rukovoditeljka projekta Amra Zulfikar Pašić.

Način za oživljavanje bosančice osmisliće studenti likovnih akademija iz Sarajeva, Banjaluke, Širokog Brijega i Trebinja.

Na konkurs, koji će biti raspisan početkom juna, planira da se prijavi i sarajevski student grafičkog dizajna, Adi Kubur.

– Mi konkretno imamo zadatak da bosančicu pretvorimo u jedan digitalni medij, da napravimo font i pored fonta da napravimo neki plakat vezan za bosančicu i način na koji se ona pre koristila i na neki novi način na koji bi danas mogla da se koristi – kaže on.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s