SDA: Ugljaninu prete smrću

Predsedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sujelmanu Ugljaninu upućene su posredstvom društvenih mreža pretnje smrću zbog kojih je ta stranka danas podnela krivične prijave. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je dobilo prijavu da je predsedniku Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu upućena pretnja smrću na negovoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

“Ovo je dokaz da je rehabilitacija (komandanta četničkog pokreta) Draže Mihailovića ohrabrila nacional-šoviniste da upućuju ovako direktne prijetnje legitimnim političkim predstavnicima Bošnjaka i bošnjačkom narodu uopšte”, saopštila je SDA.

sulejman ugljanin bnv

Ta stranka u saopstenju navodi da su Ugljaninu upućene “pretnje smrću” i zatražila od državnih organa “da hitno postupe po zakonima, i da ispitaju ove ozbiljne prietnje”.

U SDA Sandžaka je rečeno Tanjugu da su pretnje smrću upućene posredstvom društvenih mreža.

Ta stranka je ocenila da su pretnje Ugljaninu, koji je predsednik poslanickog kluba SDA i Partija za demokratsko delovanje u Skupštini Srbije i “rezultat višedecenijskog ćutanja državnih organa na zločine počinjene nad Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima”.

U saopštenju se podseća i da ni punih šest godina nije rešen slučaj pokušaja ubistva Ugljanina unutar službenih prostorija SDA Sandžaka”.

“Zabrinjava nas činjenica da su se u posljednje vrijeme čak i zvanični državni organi aktivno uključili u zataškavanje zločina počinjenih nad Bošnjacima i njihovim legitimnim političkim predstavnicima”, navodi stranka.

SDA Sandžaka dodaje i da “opasne pretnje i drugi nacionalističko-šovinistički sadržaji koji su sada pojačani zahtevaju hitan odgovor državnih organa i međunarodne zajednice kao bi Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima pružila pravnu zaštitu i bezbjednost”.

Ta stranka je najavila i da će “nastaviti da zastupa i štiti interese Bošnjaka, pravnu sigurnost, vladavinu pravu i jednakost pred zakonom, te tražiti zaštitu za žrtve i potomke Bošnjaka, koji su bili žrtve zločinačkog četničkog pokreta”.

MUP:Ugljaninu upućene pretnje preko Fejsbuka

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je dobilo prijavu da je predsedniku Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu upućena pretnja smrću na negovoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

Kako se navodi, pretnje Ugljaninu upućene su nakon njegovog učešća u emisiji “Kažiprst” na televiziji B 92, u sredu 20. maja.

Dodaje se da MUP u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, “preduzima sve mere i radnje kako bi taj slučaj bio što pre rešen”.

Omerović: Hitno utvrditi ko je pretio Ugljaninu

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da policija mora najhitnije da utvrdi ko je, zašto i kako pretio narodnom poslaniku i predsedniku Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu.

“Sa Ugljaninom se retko kada slažem, čak je tražio moju smenu sa mesta predsednika odbora čiji je i on član, ali on je poslanik i predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta. Ako se njemu preti i to smrću, policija mora najhitnije da utvrdi ko je, zašto i kako pretio Ugljaninu”, rekao je Omerović, u saopštenju dostavljenom medijima.

Povodom pretnji smrću koje su preko Fejsbuka upućene Ugljaninu, posle njegovog gostovanja u emisiji Kažiprst, Omerović je naglasio da se moraju pronaći osobe koje prete, jer će se u suprotnom poslati poruka da se danas u Srbiji može pretiti svakome, a da se za to ne odgovara.

“Država mora štititi svakog svog građanina, a posebno poslanike za javno izgovorene reči, jer ih i Ustav i imunitet štite od toga,” istakao je Omerović.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s