Reagovanja u Novom Pazaru na rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića: Legalizacija zločina prema Bošnjacima

Odluka Višeg suda u Beogradu da rehabilituje četničkog komandanta Dragoljuba Dražu Mihailovića, u ovom kraju naišla je na brojne osude političkih partija, nevladinih organizacija i pojedinaca.

SDA Sandžaka je ocenila da je to „fašistička odluka i legalizacija zločina nad Bošnjacima“ koja je „samo još jedan u nizu dokaza fašističke politike prema bošnjačkom narodu“. Ova partija smatra da odluka o rehabilitaciji Mihailovića „šalje još jednu preteću poruku da će država Srbija nagraditi sve one koji proganjaju, otimaju, muče i ubijaju Bošnjake“.

– Ovakvom odlukom, ne samo da se vrši sramna revizija istorije i obesmišljava antifašistička borba srpskog, bošnjačkog i drugih naroda u regionu, već se ponovo ubijaju žrtve četničkog pokreta, a donekle opravdavaju zločini nad Bošnjacima iz devedesetih godina, navodi u svom saopštenju Bošnjačka narodna stranka (BNS) i ocenjuje da je odluka „skandalozna, nedopustiva i duboko nepravedna“. U ovoj stranci, koju predvodi narodni poslanik Mujo Muković, smatraju da Mihailovićeva rehabilitacija neće dovesti do nacionalnog pomirenja „već će se stvoriti i produbiti nepremostive podele koje bošnjački narod stavljaju pred takve izazove za koje će u budućnosti morati da nađu odgovore“.

Sandžačka narodna partija na čijem čelu je Mirsad Đerlek ocenjuje da odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića treba da se proglasi ništavnom i odustane od daljeg ponižavanja žrtava Drugog svetskog rata, koji su svoje živote dali za odbranu ove zemlje. Sandžačka demokratska partija osuđuje kao sramnu odluku Višeg suda u Beogradu. ‘’Sudije Višeg suda nisu uzeli u obzir ni činjenicu da se četnička ideologija nije promenila i da je i danas prisutna u na ovim prostorima. Zadojeni Dražinom ideologijom grupa monstruma okićeni četničkim obeležjima masakrirala je nevine ljude u Štrpcima, Srebrenici, Goraždu i mnogim drugim mestima masovnih stradanja civila“, rekao je Husein Memić, predsednik Gradskog odbora SDP. On je dodao „da se sada ljudi sa pravom pitaju, hoće li neko za 50-60 godina rehabilitovati Milana Lukića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostale zločince koji na svojim rukama imaju krv hiljada nedužnih ljudi, žena i dece“.

Sudsku odluku o rehabilitaciji komandanta četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu najoštrije je osudilo Bošnjačko nacionalno veće (BNV), čiji je predsednik Sulejman Ugljanin. BNV smatra da je ova odluka „skandalozna, sramna i bez presedana“.

– To je još jedan u nizu dokaza pokušaja prekrajanja istorije, negiranja i legalizacije planski počinjenih masovnih zločina, konstantne genocidne politike prema bošnjačkom narodu na ovim prostorima i ponovno rađanje fašizma u srcu Evrope, navodi se u saopštenju BNV, koje zahteva „osudu i hitnu reakciju međunarodne zajednice“, a od nadležnih organa u Srbiji „da prestanu sa falsifikovanje istorije i ponište ovu sramnu odluku“.

Odluku o rehabilitaciji Mihailovića osudile su i nevladine organizacije – Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i Sandžački intelektualni krug (SIK). One su pozvale demokratske institucije u Srbiji „da pokrenu postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu kako bi se ova sramotna odluka derogirala“

– Smatramo da je to jedini put koji bi omogućio dalji razvitak demokratskih institucija u Srbiji, pomirenje među građanima različitih nacionalnosti, među samim podeljenim Srbima, kao i pomirenje među narodima u čitavom regionu, kaže se u zajedničkom saopštenju ove dve nevladine organizacije.

Grafiti kao odgovor

Istog dna kada je objavljena odluka Višeg suda u Beogradu kao odgovor na fasadama u Novom Pazaru pojavili su se grafiti „Aćif-efendija komandant“. Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović – Aćif-efendija za vreme Drugog svetskog rata bio je predsednik opštine Novi Pazar. Zbog saradnje sa okupatorom, kao državni neprijatelj streljan je 21. januara 1945. godine u novopazarskom naselju Hadžet.

Jedan deo Bošnjaka i bošnjačkih institucija smatra ga nacionalnim herojem, jer je odbranio grad od četnika, a drugi ga smatraju ratnim zločincem zbog stradanja Srba, Jevreja i Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno veće (BNV) pred ovdašnjim Višim sudom pokrenulo je postupak rehabilitacije, a u avgustu 2012. BNV mu je u centru Novog Pazara postavilo spomen ploču. Postavljanje te spomen ploče izazvalo je brojne komentare i negodovanja, a nadležna ministarstva su naložila da se tabla ukloni. Za uklanjanje table na lokalu svi su bili nenadležni.

Snosiće odgovornost

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin izjavio je da će onaj ko odluči da skloni tablu Aćif-efendiji u Novom Pazaru snositi odgovornost. „Ne možemo praviti paralelu između Draže Mihailovića koji je planirao i sproveo zločin i nekog ko je sprečio četnike da upadnu i sprovedu zločin“, rekao je Ugljanin za B92.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s