Muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić izdao proglas muslimanima: Ko gradi štetne džamije po Sandžaku?

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić svojim sledbenicima obratio se proglasom u kojem su glavna tema džamije koje se grade “izvan Islamske zajednice”. Ne navodeći o kojim džamijama je reč, muftija Dudić to naziva “dirigovanim akcijama izgradnje” i ocenjuje da su one “sastavni deo drugog talasa napada na poredak i jedinstvo IZ”.

“Poziv na uspostavu takozvanih neutralnih džemata ima za cilj širenje konfuzije među vernicima kako bi se nastavile destrukcije među muslimanima. Neprijatelji islama i muslimana ovim akcijama nastavljaju relativiziranje i obesmišljavanje verske institucije muslimana, što za cilj ima duhovno obezglavljivanje Bošnjaka Sandžaka, kako bi se nastavilo sa razaranjem njihovog nacionalnog, kulturnog i verskog bića”, napisao je u svom proglasu muftija Dudić.

Inicijatore tih džamija poglavar IZ u Srbiji naziva “organizatorima nečasnih akcija koji koriste novac neobaveštenih donatora iz Kuvajta, dijaspore i drugih strana, skrivajući činjenicu da se ovim uspostavljaju svojevrsne privatne džamije” i konstatuje da takve džamije “spadaju u kategoriju DIRAR – “džamije štete”, te se po islamskim propisima ne mogu smatrati džamijama, već objektima smutnje i nereda, a njeni graditelji se smatraju počiniocima najtežih greha”.

Muftija Dudić je pozvao sve pripadnike IZ da se distanciraju od takvih akcija. Iako je ovaj tekst naslovljen kao “Proglas muslimanima”, znatan broj ljudi sa ovog prostora smatra da je muftija Dudić izdao fetvu. Na ovom prostoru deluje i IZ Srbije, koja ima pravo da gradi muslimanske bogomolje, ali nisu daleko ni razmišljanja da “neka treća opcija IZ” preko “neutralnih džemata” stvara prostor za delovanje potežući svoje veze kod donatora u Kuvajtu. Za sada je sve na nivou spekulacija, da bi moglo da dođe do iznenadnih i neočekivanih kadrovskih promena na čelu IZ Srbije. Pre mesec dana iz te IZ saopšteno je da je završeno kandidovanje za funkciju reis-ul-uleme i da je jedini kandidat bio aktuelni poglavar Adem Zilkić.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s