VOJSKA NIJE TERORISALA STANOVNIŠTVO SARAJEVA

Artiljerijski oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Savo Simić izjavio je danas, na haškom procesu generalu Ratku Mladiću, da nikada nije za metu uzimao civile u Sarajevu i da nije imao nameru da teroriše stanovništvo, niti mu je to bilo naređivano

“Civilne žrtve nisu mogle biti izbegnute, ma kojim oružjem da se dejstvovalo, s obzirom da su vatreni položaji neprijatelja tako birani i smeštani da neposredno ugrožavaju civilne objekte”, rekao je svedok.

Simić, koji je 1992-94 bio načelnik artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi VRS,  posvedočio je da se VRS oko Sarajeva isključivo branila i da je njen cilj bila “zaštita srpskih etničkih prostora i sprečavanje proboja Armije BiH iz grada”.

General Mladić (73), tadašnji komandant VRS, optužen je,pored ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada koja je trajala od početka do kraja rata u BiH, 1992-95.

“Ja nikada nisam dejstvovao po unutrašnjosti grada, osim po vatrenim položajima koje su muslimanske snage vešto smeštale uz civilne objekte koji bi trebalo da budu zaštićeni…Uzvraćali smo na njihovu vatru u samo u slučajevima krajnje nužde”, izjavio je Simić.

Svedok je insistirao da “nije naša vatra otvarana po civilnim ciljevima bez razloga, već je otvarana po vojnim ciljevima koji su nas ugrožavali”.

Pri tom odgovoru ostao je i nakon što mu je tužilac Adam Veber, tokom unakrsnog ispitivanja, predočio izveštaj Unprofora iz maja 1995. po kojem je, tokom samo jednog dana, VRS na Sarajevo, uključuju i centar grada, ispalila više od 1.000 granata.

“To je verovatno bila uzvratna vatra na vatru koja nas je iz grada ugrožavala”, kazao je Simić, dodajući da je tada i sam bio ranjen kada je granata iz Sarajeva pogodila njegovu osmatračnicu.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Simić je potvrdio da bi nezakonitim smatrao “gađanje civilnih objekata bez ikakve svrhe”, ali da “gađanje vojnih neprijateljskih ciljeva, smeštenih uz civilne objekte, za mene nije protivzakonito”.

Na sličan način, Mladićev svedok komentarisao je naređenja komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomira Miloševića da se pod vatru stave područja oko Skenderije i Baščaršije, koja je citirao zastupnik optužbe.

“Ovde nigde nije naređeno da se dejstvuje po gradu…Piše u pravcu Skenderije…Skenderija je unutar grada, ali nigde nije naređeno da se gađa Skenderija”.

Na tužiočevu sugestiju da “daje mnogo opravdanja da bi prikrio istinu” da je VRS gađala civilne ciljeve u Sarajevu, Simić je odgovorio: “Ne, ja sam dao zakletvu da govorim istinu i to je tako”.

Svedok je odbacio i tvrdnju zastupnika optužbe da je vatra VRS na Sarajevo bila “neselektivna” i “masovna”, kao što je pisalo i u jednom izveštaju te vojske iz 1995. “Ne, nije bilo neselektivno otvaranja vatre na Sarajevo, već isključivo na osmotrene vojne ciljeve”, rekao je Simić.

On je tvrdio da su ekipe Unpforora kontrolisale artiljerijske položaje njegove brigade tokom celog rata i bile obavešteneo svakom cilju i svakom dejstvu.

Unakrsno ispitivanje svedoka Simića, tužilac Veber okončaće sutra. Posle toga, uslediće pauza od mesec dana, kako bi se Mladićeva odbrana pripremila za ponovno otvaranje dokaznog postupka tužilaštva o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s