BIVŠEM članu Predsedništva Bosne i Hercegovine i osnivaču Stranke za BiH Harisu Silajdžiću ponuđena je nova pozicija unutar bošnjačkih struktura, svojevrsnog neformalnog bošnjačkog “šefa diplomatije”, a što podržava Islamska verska zajednica.

Silajdžić već nekoliko godina nije politički aktivan i nalazi se na relaciji London – Istanbul. U javnosti se pojavljuje uglavnom kao – pesnik.

Nezvanično, Islamska zajednica BiH želi da formira telo koje bi lobiralo po svetu, poput saveta za spoljne poslove, i ostvarivalo međunarodne kontakte nezavisno od zvaničnih državnih institucija.

Dževad Galijašević, politički analitičar, kaže za “Novosti” da povratak Harisa Silajdžića na političku scenu u BiH, znači da su Bošnjaci dezorijentisani i politički podeljeni bez jasnog cilja i delovanja.

– Dolazak Silajdžića je signal da se vraća pravi političar i vođa koji može da ujedini Bošnjake i pomiri političku scenu gde su Bošnjaci izrazito podeljeni između Bakira Izetbegovića i Željka Komšića – ističe Galijašević.

On dalje kaže da eventualni povratak Silajdžića znači i da su Bošnjaci ostali bez lidera, a da su sadašnji samo uneli nemir i nestabilnost u celu BiH.

– To znači da IZ smatra da su Izetbegović i Komšić izgubili put u politici, veri, bezbednosti. Silajdžić se vraća da pomiri Bošnjake i da se u neku ruku obračuna i sa radikalnim islamistima, jer on ne podržava ove grupe i njemu je pre svega bitna država BiH da bude funkcionalna – kaže Galijašević.

On dalje kaže da Republika Srpska zna kako da razgovara sa Silajdžićem koji jeste za pregovore, a ne kao Izetbegović koji apsolutno ne želi da pregovara sa Republikom Srpskom i njenim rukovodstvom.

Gostimir Popović, politički analitičar, smatra da je ovo zapravo poruka Turske da želi da ojača svoj uticaj u BiH i regionu, jer je Silajdžić njihov igrač.

– Srpska i njeno rukovodstvo moraju pažljivo da se odnose prema ovom potezu – istakao je Popović.
KLINTON U POTOČARIMA?

PREMA nezvaničnim informacijama, Silajdžić će međunarodnim institucijama biti predstavljen kao novi vođa nezavisne “bošnjačke politike” prilikom, mogućeg, dolaska bivšeg američkog predsednika Bila Klintona u Potočare kod Srebrenice.