Reakcije iz Sandžaka: Rehabilitacija Draže je sramota

Ilustracija

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitacijiDragoljuba Draže Mihailovića u Sandžaku je izazvala veliko negodovanje bošnjačkih partija i nevladinog sektora smatarjući da ovakva odluka neće do dovesti do nacionalnog pomirenja.

Predsednik Bošnjačke narodne stranke (BNS) i narodni poslanik u Skupštini Srbije Mujo Muković je za RSE rekao da se ovakvom odlukom vrši sramna revizija istorije i obesmišljava antifašistička borba srpskog, bošnjačkog i drugih naroda u regionu i da je ona nedopustiva, sramna i skandalozna.

„A, sa današnjeg aspekta ono što je posebno važno ova odluka, neće doprineti pomirenju u regionu, poboljšanju odnosa među narodima i najavljenom srpsko-bošnjačkom dijalogu. Naprotiv, stvoriće nove podele, duboke jazove i bošnjački narod, generalno govoreći, i u Sandžaku i u BiH se nalazi u jednoj situaciji kada će morati da potraži odgovore kako da dalje živi na ovim prostorima i kakve će imati odnose sa svojim komšijama. Jer je ovo legalizacija zločina u Drugom svetskom ratu, a donekle se opravdavaju i zločini nad Bošnjacima iz devedesetih godina koji su kulminirali genocidom u Srebrenici“, rekao je Mujo Muković.

U Saopštenju za javnost Stranka demokratske akcije Sandžaka(SDA) ocenila je da je rehabilitacija Draže Mihailovića fašistička odluka i legalizacija zločina nad Bošnjacima.

“Obzirom da do danas nije rasvijetljen nijedan genocid niti teški zločin počinjen nad Bošnjacima, ova odluka šalje još jednu jasnu preteću poruku da će država Srbija nagraditi sve one koji proganjaju, otimaju, muče i ubijaju Bošnjake“, navodi se u saopštenju SDA.

Ovakva odluka neće dovesti do nacionalnog pomirenja, mišljenja je nevladin sektor u Sandžaku.

„Ovo je jedan šok koji lično doživljavam i nisam sigurna kako dalje ako smo sve izjednačili. Pitanje srpsko-bošnjačkog dijaloga meni se čini u ovom trenutku ugroženo iako ga je premijer Vučić nedavno najavio. Kako će teći taj dijalog ako smo sve zajedno izjednačili?“, objašnjava Zibiija Šarenkapić iz novopazarske nevladine organizacije Damad.

„Ovo nije smelo da se desi, jer Srbija je ovim činom pokazala da nije privržena borbi protiv fašizma. Ovo je uvreda za sve žrtve fašizma“, ističe Semiha Kačar iz Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

„Srbiji ovo neće doneti dobro. Jer se još jednom pokazalo da sudstvo u Srbiji nije nezavisno“, pojašnjava Sead Biberović iz organizacije Urban-in, dodajući da je Viši sud u Beogradu potpao pod uticaj jakih profašističkih snaga,

„Čini mi se da je potpao pod uticaj nekakvog mejnstrima građenog početkom 90-tih, gde je, nakon izjednačavanja partizana i četnika kao boraca za oslobođenje, rehabilitacija Draže samo sled događaja. Ali ovo neće doneti dobro Srbiji“, zaključuje naš sagovornik.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s