Medojević: Aktuelni režim mora prestati sa asimilacijom Bošnjaka u Sandžaku

medojevicDugogodišnje ignorisanje neriješenih političkih, nacionalnih, kuturnih, vjerskih, ekonomskih, socijalnih pitanja pripadnika islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori i masovne zloupotrebe te populacije od korumpiranog i nedemokratskog režima eskalira posljednjih mjeseci u više pravaca, saopštio je lider Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević.

Medojević je kazao da su dugotrajno siromaštvo, beznađe, nezaposlenost, zaostajanje u razvoju, sukobi u Islamskoj zajednici, skoro aposlutna politička podrška vladajućem DPS-SDP režimu, kreirali pogodan ambijent za inflitriranje, nama do sada nepoznatih i uvezenih sa strane, ekstremnih idelogija i pokreta, pogotovo među mladim muslimanima od Rožaja do Ulcinja.

“Aktuelni režim je prvo snažnom kampanjom, pritiscima iz bezbjednosnih službi i vrbovanjem većeg broja muslimana pravio ozbiljne opstrukcije da se u Crnoj Gori konsoliduje Bosnjačka nacija, kao prirodni rezultat nacionalne emancipacije nakon pada komunizma i uvođenja koncepta garantovanih ljudskih i nacionalnih prava i sloboda. Umjesto prirodnog i normlanog formiranja Bošnjačkog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori, veliki broj građana muslimanske vjere postao je dio vještačkog političkog projekta stvaranja neke nove, neprirodne i neodržive crnogorske nacije koja će asimilirati dio muslimana i pretvoriti ih u Crnogorce i dio glasaške mašinerije režima”, saopštio je lider PzP.

On je dodao da je crnogorski narod pravoslavni hrišćanski narod, sa hiljadugodišnjom državotvornom tradicijom, a bošnjački, takođe, autohtoni, istorijski utemeljen narod koji je predstavljao samu elitu Otomanskog carstva.

“Politički interes mafijaške vlasti da za sebe veže pripadnike muslimanske populacije u Crnoj Gori, da ih asimiluje, pretvori u Crnogorce i sukobi sa Srbima u Crnoj Gori je bio veoma opasan i po Crnogorce i po muslimane. Neka svako bude ono što jeste, a u slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori moramo se dogovoriti o modus vivendiju i uređivanju naših odnosa da svi narodi, naciolane manjine i svi građani budu zadovoljni svojim položajem i odnosom države prema njima.

Bošnjački nacionalni korpus je sada podijeljen, usitnjen, politički zloupotrijebljen i bez jasnog nacionalnog vođstva i kursa. Aktuelni politički lideri, izuzuev novoformirane BDZ, su kao glavni interes svog naroda projektovali sitne materijalne interese, zaposlenja u državnim organima ili opštini, sitnu korupciju”, naveo je Medojević

Istakao je da veliki broj mladih muslimana u Crnoj Gori traži nacionalna prava Bošnjaka, želi snažnije veze sa svojim sunarodnicima u Sandžaku, vidi Sarajevo kao svoj politički, nacionalni, kulturni centar, želi temeljne reforme Islamske zajednice.

“PzP je uvijek promovisao istinu kao princip, a dijalog kao metod rješavanja problema. Zato smo spremni da s istinskim, patriotskim i demokratskim liderima Bošnjaka u Crnoj Gori otvorimo pitanja koja ih zabrinjavaju i sjutra, kao stožer prve demokratske vlasti, da ih zajednički rješavamo. Državna samostalnost, nezavisnost i Ustavom zagarantovana osnovna prava i slobode, kao i građanski karakter države i teritorijalni integritet ne mogu biti dovedeni u pitanje. O svim nacionalnim, manjinskim, ljudskim pravima i slobodama spremni smo da razgovaramo i da se dogovaramo. Bošnjaci u Crnoj Gori moraju biti zadovoljni i ispoštovani kao svoji na svome, sa svim pravima i slobodama. Samo Bošnjak koji je nacionalno, vjerski i građanski dostojanstven, ekonomski situiran, ispoštovan, uvažen i cijenjen kao ravnopravni građanin njegove države Crne Gore, neće biti plijen terorista, ekstremnih ideologija i postajati prijetnja nacionalnoj bezbjednosti države Crne Gore”, saopštio je Medojević.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s