Puč u Islamskoj zajednici Makedonije

Grupa ljudi, zajedno sa razriješenim skopskim muftijom i bivšim generalnim sekretarom IVZ-a, upala u sjedište.

U sjedištu Islamske vjerske zajednice u Makedoniji nalaze se i pristalice poglavara ove zajednice i pristalice razriješenog skopskog muftije i bivšeg generalnog sekretara IVZ-a, nakon što je u zgradu upala grupa ljudi.

S njima trenutno razgovara policija, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Jutros je u sjedište ove institucije upala grupa pristalica razriješenog skopskog muftije Ibrahima Shabanija i bivšeg generalnog sekretara IVZ-a, Afrima Tahirija.

Ranije je Al Jazeeri iz IVZ-a potvrđeno da je više od 50 osoba, od kojih su neke bile naoružane, provalilo u sjedište.

“Oni su fizički napali nekoliko osoba i uzeli pečat Islamske zajednice. Reisu-l-ulema Sulejman Rexhepi nije bio tu jutros i oni su to iskoristili”, navedeno je ranije.

“I pored informacija u javnosti da je došlo do oružanog ulaska u ovu instituciju, iz policije to negiraju. Kažu da je tačno da su našli jednu čahuru, međutim, jedan od čuvara je htio da zaplaši pristalice i ispalio je jedan metak u vazduh. Pri ulasku u IVZ jedna osoba je lakše povrijeđena”, izvještava Smilevska.

Razriješeni Shabani je rekao da će privremeno upravljati IVZ-om.

“Od danas Islamskom zajednicom rukovodi tim na čijem ću čelu biti ja”, kazao je i dodao da će se posebno pozabaviti pregledom finansija IVZ-a i objaviti javnosti izvještaj o tome.

Rekao je i da je prilikom jutrošnjeg ulaska u sjedište IVZ-a u Skoplju bilo nekoliko incidenata, ali da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo da se bavi time.

Reis Rexhepi nije bio dostupan za medije povodom ovog incidenta.

Sukob u IVZ-u

Rexhepi je u srijedu ponovo izabran za predsjednika IVZ-a na sjednici koja je održana u Kondovu, a nakon čega je razriješio skopskog muftiju i generalnog sekretara.

Između Rexhepija i Shabanija došlo je do incidenta na prošlosedmičnoj manifestaciji povodom takmičenja učača Kur'ana u Skoplju, kada je Rexhepi navodno verbalno vrijeđao sekretara Tahirija, muftiju Shabanija i organizatore manifestacije, piše Anadolija.

Makedonski mediji su pisali da je nakon toga došlo i do fizičkog napada na parkingu, ali Shabani je negirao tu informaciju. Muftijstvo u Skoplju je tri dana kasnije, 29.aprila, održalo vanrednu sjednicu i od predsjednika IVZ-a Rexhepija zatražilo izvinjenje u roku od 48 sati.

Rexhepi je odgovorio smjenom generalnog sekretara IZ-a Tahirija, muftije Shabanija i sekretara Muftijstva u Skoplju Skendera Buzakua.

Skopsko muftijstvo danas je saopćilo da je Islamska zajednica u Makedoniji u „vanrednom stanju, jer njeno rukovodstvo krši Ustav i druge normativne akte“.

Navedeno je i da se Rexhepi nije izvinio u roku od 48 sati zbog incidenta.

„Od danas će Islamsku zajednicu Makedonije voditi privremeno rukovodstvo na čijem čelu će biti muftija Ibrahim ef. Shabani“, stoji u saopćenju.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s