OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE U FBIH I RS

Povodom Dana Kantona Sarajevo i 23. godišnjice bitke za odbranu Predsedništva Bosne i Hercegovine danas je položeno cveće i odata počast poginulim borcima na sarajevskom groblju Kovači, gde je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da je obeležavanje 2. maja, važno jer je tog dana počela odbrana Sarajeva

“To je dan kada je agresor šokiran onim što ga je dočekalo u Sarajevu. Kombinacijom specijalaca MUP i hrabrih momaka, agresor je dočekan tako da mu nije palo napamet da sledećih 40 meseci proba ući u grad. Tog dana je odbranjeno i Predsedništvo BiH, tog dana je masa specijalaca opkoljena i zarobljena u Sarajevu, taj dan su mnogi poginuli u pokušaju da zauzmu institucije u Sarajevu“, izjavio je Izetbegović.

“Ovde je bilo više od 20 kasarni JNA, sve bi se to aktivirilo i ko zna kako bi dalje tekao rat u BiH“, rekao je Izetbegović, prenosi portal Klix.ba.

Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) podseća da je 2. maja izvršen napad na Dom JNA u Sarajevu, a sve kasarne JNA u gradu bile blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga i najavljuje da se sutra u Istočnom Novom Sarajevu obeležava 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, koji se dogodio 3. maja 1992. godine.

Obeležavanje stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici počeće sutra služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu, a potom je predviđen odlazak u federalno Sarajevo i mirna šetnja ulicom u kojoj je izvršen zločin, gde će se služiti pomen, prenosi RTRS.

Obeležavanje godišnjice organizuje Odbor Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sećanja na zločin u Dobrovoljačkoj ulici, gde su prvih dana maja 1992. godine mučki ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno, navodi RTRS.

Pomenu će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Predsednik Pododbora Vlade RS za obeležavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da na skupu očekuje više učesnika nego ranijih godina, a osim pripadnika kantonalnog MUP, obezbeđivaće ih i pripadnici MUP Republike Srpske.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s