GODIŠNJICA STRADANJA JNA U DOBROVOLJAČKOJ ULICI

U nedelju, 3. maja, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, biće obeležena 23. godišnjica stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA)

Različite su informacije o broju stradalih osoba. Mediji u Federaciji BiH navode da je Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine stradalo sedam osoba, dok mediji u Republici Srpskoj navode da su stradale 42 osobe. Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da je istragom uvrđeno da je u Dobrovoljačkoj ubijeno sedam, a ranjeno 14 pripadnika JNA.

Za sutra je dolazak u Sarajevo najavila delegacija iz Republike Srpske koja će zapaliti sveće i položiti cveće u toj ulici. Obeležavanju će, pored ostalih, prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanić, potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predstavnici Ambasade Srbije u BiH.

U Sarajevu je prvi put stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obeleženo 2010. godine, u organizaciji Odbora Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Istovremeno, kao i prethodnih godina, nekoliko desetina metara dalje pripadnici udruženja “Zelene beretke” takođe će obeležiti godišnjicu stradanja svojih saboraca, pripadnika Teritorijalne odbrane BiH (TO).

Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao “slučaj Dobrovoljačka”, odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine, početkom rata u BiH kada su pripadnici TO napali konvoj sa vojnicima JNA.

JNA je 2. maja 1992. godine pokušala da zauzme centar Sarajeva i stavi pod svoju kontrolu ključne državne institucije BiH. Sutradan je konvoj vojnika JNA napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju. Prilikom prolaska kroz Dobrovoljačku ulicu konvoj JNA je napadnut.

Cilj napada je bio zarobljavanje vojnika JNA kako bi oni bili razmenjeni za tadašnjeg predsednika BiH Aliju Izetbegovića i njegovu ćerku, koji su dan ranije zarobili pripadnici JNA na sarajevskom aerodromu.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu (ICTY) je 2003. odbacio slučaj “Dobrovoljačka”, jer je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj. I Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka pre tri godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nastavilo je istragu u slučaju Dobrovoljačka.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s