SREBRENICA NAS OBAVEZUJE DA SE GENOCID NIKADA I NIGDJE NE PONOVI

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) mr. sc. Zijad Bećirović i potpredsjednik Savjetodavnog odbora instituta prof.dr. Ernest Petrič primili su Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Direktor instituta Bećirović predstavio je djelovanje instituta u regiji Balkana sa posebnim naglaskom na Bosni i Hercegovini i sudskom procesuiranju ratnih zločina. Utvrđivanje istine, ostvarivanje pravde vodi ka uspostavljanju pomirenja, trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je od izuzetne važnosti efikasno funkcioniranje pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sa sjedištem u Den Haagu. Bećirović je posebno istakao da je neprihvatljivo, da su pojedinci, koji su sudjelovali u ratnim zločinima i zločinu genocida duboko involvirani u sigurnosno-odbrambene strukture institucija entiteta Republika Srpska, a time posljedično i u iste institucije na nivou Bosne i Hercegovine. Potrebno je izvršiti temeljitu provjeru tih kadrova unutar sigurnosno-odbrambenih struktura i izvršiti sudsko procesuiranje počinioca ratnih zločina. Nezamislivo je, da se u Srebrenici svakodnevno suočavaju žrtve genocida sa zločincima, koji u uniformama policije i pod hipotekom počinjenih ratnih zločina osiguravaju javni red i mir.

Prof. dr. Ernest Petrič, aktualni član i bivši predsjednik Međunarodne pravne komisije UN-a (ILC) te donedavno i predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije izrazio je poštovanje majkama Srebrenice na dostojanstvenoj borbi za utvrđivanje istine i postizanju pravde i njihovim nastojanjima da počinioci ratnih zločina i zločina genocida budu privedeni „ruci pravde“ te da se sudski procesuiraju. Dr. Petrič je naglasio, da žrtve Srebrenice nisu bile uzaludne, jer događaji u Srebrenici predstavljaju veliku prekretnicu u međunarodnom krivičnom pravu. Srebrenica nas sve obavezuje, da se tako strašan ratni zločin, kojeg je ICTY u svojim presudama okvalificirao kao genocid nikada i nigdje više ne ponovi. Zbog toga je ICTY svojim dosadašnjim djelovanjem opravdao svoje postojanje, jer se radi o prvom takvom sudu u historiji čovječanstva.

Munira Subašić je predstavila djelovanje Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i najavila održavanje međunarodne konferencije o genocidu sa naslovom „Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u Bosni i Hercegovini“ u Sarajevu 11. i 12.juna 2015.godine i pozvala dr. Petriča da bude uvodničar Konferencije, što je sa zadovoljstvom prihvatio.

U znak zahvalnosti dr. Petriču na njegovim dosadašnjim nastojanjima kao uglednom međunarodnom pravniku i za njegov doprinos promicanju istine, pravde i pomirenja, i čovjeku koji je pokazao duboko razumijevanje prema žrtvama genocida gospođa Subašić mu je uručila priznanje srebrni „Cvijet Srebrenice“, koji simbolizira stradanja i umiranja u srebreničkom genocidu i istovremeno predstavlja simbol ljubavi, života i nadanja u bolju budućnost.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da je posebno važno da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, koja još nije prihvatila Rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) od 15. januara 2009. godine sa kojom EP poziva države članice EU i države zapadnog Balkana, da obilježi 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici, da to što prije učine. U rezoluciji, koja je jednoglasno donesena u EP, naglašeno je, da je se potrebno podsjetiti i prikladno pokloniti svim žrtvama zločina, koji su počinjeni za vrijeme ratova na Balkanu.

U razgovoru su sagovornici razmijenili mišljenja o aktualnim događanjima u Bosni i Hercegovini te o mogućnostima za kreiranje boljih egzistencijalnih uslova za preživjele žrtve srebreničkog genocida, koji bi se, prije svega, ogledali u rješavanju pitanja nezaposlenosti.

Sastanku je prisutvovao i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s