Srpski mediji se spremaju za rat protiv “ISLAMISTIČKOG TERORIZMA” u Sandžaku!

5
c85f294d23b648b5fb3da6f019123eaee85ef65f0aaefe44aaca5d89073d35b9Kako pišu srpski mediji, stepen bezbjednosti u višenacionalnim sredinama u Sandžaku i na jugu Srbije podignut je na viši nivo poslije zločina u Zvorniku, tvrde u srpskim bezbjednosnim strukturama.

– Pratimo situaciju. Odmah posle tog događaja stepen bezbjednosti podignut je na viši nivo, prije svega radi bezbjednosti i zaštite svih građana Srbije. Bezbjednost je podignuta prvenstveno na jugu Srbije i u oblasti Novog Pazara. Istovremeno, pojačana je i operativna saradnja sa kolegama iz regiona u cilju sprečavanja bilo kakvog terorističkog akta, ali i zbog razmjene informacija. Bezbednost nije ugrožena, ali uvek postoji opasnost od eventualnih pojedinačnih terorističkih napada – priča za „Alo!“ izvor iz bezbednosnih službi.

Dačić: Postoje rizici

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-u, najoštrije je osudio teroristički napad u Zvorniku i upozorio da na području regiona postoje veliki rizici od “radikalnog islama”.

– Veoma je važno očuvati stabilnost BiH. Najoštrije osuđujemo teroristički akt, a obavještajne službe treba što tješnje da sarađuju da bi se to spriječilo – rekao je Dačić i dodao da se o problemu terorizma i borbi protiv terorizma stalno razgovara na sastancima OEBS-a.

Milan Mijalkovski, ekspert za borbu protiv terorizma smatra da “teroristički napad” u Zvorniku nikako ne treba posmatrati kao izolovan slučaj. On zato upozorava da ni Srbija nije bezbjedna.

– U pitanju je globalni “džihadistički terorizam” jer, kako “džihadista” ima u Bihaću, Tuzli, Skoplju, tako ih ima Prištini, po nekim procjenama više od 1.000, ali i u Novom Pazaru, Sjenici… Oni djeluju globalno – priča Mijalkovoski. On je kaže da u 99 odsto slučajeva bezbjednosne službe zemalja na Balkanu imaju evidenciju džihadista, onih koji su otišli da ratuju, koji su se vratili ili namjeravaju da idu.
– Jedino što službe mogu da urade jeste da u još većoj mjeri pojačaju nadzor, a ukoliko činjenice govore da je neko, pojedinac ili grupa, već odabrao neposrednu žrtvu napada, onda se preduzimaju mjere hapšenja i onemogućavanja – dodao je Mijalkovski.
Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski smatra da mjesto napada nije slučajno.
– Nije slučajno što je on ovo uradio baš u policijskoj stanici u Zvorniku, a ni lokacija nije slučajna, zato što su Zvornik i rijeka Drina granica prema Srbiji – konstatovao je Lazanski.
Vojni analitičar Aleksandar Radić upozorava na mogućnost širenja terorizma.
– Incident u Makedoniji i “teroristički napad” u Zvorniku pokazuju da je područje zapadnog Balkana ostalo bure baruta i da su svi naši motivi za međusobno sukobljavanje vrlo živi, bez obzira na evropsko opredeljenje zemalja – rekao je Radić.
Politički analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da upravo ovaj događaj pokazuje da je “islamistički terorizam” počeo da se otima kontroli.
– Samo jak srpski faktor, pre svega, jaka RS unutar BiH, kao garant stabilnosti BiH, i jaka Srbija mogu da budu njihovi pravi saveznici na Balkanu i protivteža nadiranju islamskog terorizma – rekao je Anđelković. On ne isključuje da teroristički napad u Zvorniku „može da bude takođe u funkciji američkih interesa i u cilju unošenja nestabilnosti na Balkan baš zbog onemogućavanja ruske energetske geopolitike“.

08a3c8a05ee19dafab3f43dd52a0d70b58fca1228b7f113e4077e9509ef6a26b

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s