Hasanović i Mehidić sutra u Tužilaštvu BiH

Hasanović i Mehidić sutra u Tužilaštvu BiH

Avdulah Hasanović i Kasim Mehidić, osumnjičeni za povezanost sa terorističkim napadom u Zvorniku, još su na kriminalističkoj obradi u SIPA, koja ima pravo da ih zadrži 72 sata na ispitivanju. Međutim, oni će već sutra biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Novih hapšenja nije bilo, a privedeno je nekoliko desetina osoba, koji se mogu dovesti u vezu sa osumnjičenima, ali i sa izvršiocem dela, kaže reporterka N1 iz Sarajeva.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da nema osnova da se kaže da BiH ne može da se bori sa terorizmom, i kaže da je sa svih nivoa vlasti stigla osuda za ovo delo, ali od svih stranaka i islamske zajednice.

Izetbegović je rekao da će se BIH boriti protiv terorizma jačanjem državnih i sigurnosnih institucija BiH, institucija pravde BIH, kao i da će se posvetiti pažnja mladima i njihovom obrazovanju.

Milosavljević: Saradnja sa RS bez ugrožavanja suvereniteta BiH

Profesor Pravnog fakulteta univerziteta Union Bogoljub Milosavljević kaže da postoji niz mehanizama, po pitanju bezbednosti, za saradnju sa Republikom Srpskom, a da se time ne ugrozi suverenitet BiH.

Na pitanje da li je napad u Zvorniku otvorio samo pitanja bezbednosti u regionu ili sada izbija i politički aspekt priče, profesor kaže da se radi o obe stvari.

“Očigledno da se tu radi i o jednoj i u drugoj stvari, o nekim nedostacima u funkcionisanju države BiH i njenog odnosa sa entitetima, a svakako i o nečemu što je bezbednosni izazov za ceo region“, kaže.

Upitan u kojim segmentima i koliko daleko ta saradnja može da ide, a da se ne ugroze odnosi sa Sarajevom, profesor Milosavljević kaže da pretpostavlja da postoji niza mehanizama koji su korisni i poželjni, a koji ni na koji način ne ugrožavaju suverenitet BiH.

“Čini mi se i da je predsednik Nikolić to danas istakao“, kaže Milosavljević.

Kako navodi, on tu saradnju vidi u vidu razmene dobre prakse, iskustava, razmene obaveštajnih podataka, pre svega, i kroz tešnje oblike policijske saradnje.

Naslovne strane beogradske štampe prepune su dramatičnih naslova o pretnjama po bezbednost Srbije, a i predsednik Nikolić je danas rekao da takvi događaji mogu da stignu i do Srbije.

Na pitanje koliko su isforsirani ti zapaljivi naslovi, kaže da je i njegov utisak da se previše naglaska stavlja na to šta bi moglo da se događa u budućnosti.

Činjenica je da je pretnja vehabijskog pokreta realnost, za Srbiju, Republiku Srpsku, BiH, kaže profesor. Čini mi se da tu ima ozbiljnijih stvari o kojima treba razmišljati i preduprediti ih na vreme i mislim da ima prostora da se o tome govori, ali ne mislim da je stvar takva da je treba previše dramatizovati u ovom momentu, kaže Milosavljević.

Izvor: N1

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s