U VELIKOJ policijskoj akciji specijalnih snaga MUP-a Makedonije, sprovedenoj u pograničnim selima Brest, Malina mahala, na Skopskoj Crnoj gori, kao i u Brnjarcima, pronađen je deo oružja iz karaule Gošince koje je ukradeno prošlog utorka. Tada je grupa od 40 naoružanih lica u uniformama OVK sa Kosova zauzela karaulu, a četvoricu graničara nakratko zarobila.

Za vreme pretresa u pograničnom pojasu severa Makedonije, područje su nadletali policijski helikopteri. Specijalci su u seoskim objektima 55-godišnjeg Albanca (za koji je u bekstvu, a za kojeg se sumnja da je bio deo terorističke grupe u napadu na karaulu Gošince) u Brestu i Brnjarcima, pronašli i zaplenili dve automatske puške, pet okvira za municiju, 100 komada municije, dve snajperske puške, 10 pištolja, municiju, kao i vojnu opremu, radio-stanice, maskirne uniforme sa oznakama terorističke UČK…

Identitet osumnjičenih za napad na karaulu nije saopšten, a u izveštajima se navodi da je situacija u severnom graničnom pojasu kumanovsko-lipkovskog regiona, posle “ozbiljnog terorističkog napada na karaulu Gošince” – mirna.

U sklopu intenzivne istrage posle incidenta prošle sedmice objavljeno je da je teroristička grupa od 40 uniformisanih maskiranih pripadnika OVK najverovatnije, sa Kosova stigla u dva automobila!? Precizirano je da su u vozilima dopremili naoružanje i maskirne uniforme. Posle napada na četvoricu makedonskih policajaca, kako je istragom ustanovljeno, “najverovatnije su se tamo i vratili”.

“KOMANDANT NATO”
Ndrecaj, sa ratnim nazivom “komandant NATO”, posle rata u Makedoniji 2001. bio je jedan od uticajnijih članova Alijanse za budućnost Kosova u Đakovici. Tamo je hapšen je zbog pretnji sudijama.

Nakon dosad objavljena dva internet saopštenja odvojenih “štabova” OVK, o preuzimanju odgovornosti za napad na karaulu Gošince, u ponedeljak se javio novi “odgovorni” – jedan od lokalnih komandanata te teorističke organizacije Albanaca, Mirsad Ndrecaj. I on je potvrdio da je preduzeo tu akciju kako bi ukazao da su albanski lideri u Makedoniji, zbog ličnih interesa, “izdali ideje za koje se borio 2001.” Za izdaju je optužio bivšeg vođu ONA u Makedoniji, sada lidera vladajuće DUI Alija Ahmetija.

Ova informacija je objavljena istovremeno sa saopštenjem da su se u Prištini sastali Ahmeti i Hašim Tači, razmatrajući mogućnost dosledne primene odredaba Okvirnog mirovnog sporazuma. Ahmeti je u Prištini izjavio da krivicu za incident na karauli Gošince snosi – “pojedinac”, ali ne navodeći o kome je reč.