Štajnmajer: Masovno ubistvo Jermena ne bih nazvao genocidom

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, rekao je danas da masovno ubistvo Jermena koje je počelo pre 100 godina ne bi nazvao genocidom, dan pošto je taj termin upotrebio nemački predsednik.

Štajnmajer je rekao i da usvajanje termina genocid za ubistvo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva, mogu da iskoriste oni koji pokušavaju da minimalizuju holokaust.
“Muka mi je više od debata u kojima se od mene očekuje da igram kako mi sviraju, iako svi znaju – i oni koji postavljaju pitanja i oni koji odgovaraju – da kompleksna sećanja retko mogu biti svedena na etiketu”, istakao je Štajnmajer za “Špigl”.

Predsednik Bundestaga Norbert Lamert nazvao je ranije danas na sednici Bundestaga, posvećenoj 100-godišnjici stradanja Jermena, genocidom turski pokolj nad Jeremena, pošto su i poslanički klubovi doneli odluku da se stradanje tog naroda iz 1915. godine nazove genocidom.
Predsednik Joahim Gauk poručio je juče da Nemačka osuduje masakr izvršen pre 100 godina nad Jermenima u Otomanskom carstvu i smatra ga genocidom, a Nemačka, takođe, dodao je, snosi delimicnu krivicu za taj pogrom.
To je prvi put da su nemački zvaničnici upotrebili reč genocid opisujući ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu, a Gaukova izjava na verskoj ceremoniji u berlinskoj katedrali, kojom je obeležena stogodišnjica ubistva Jermena, predstavlja neobično snažno priznanje uloge tadašnjeg Nemačkog carstva u tom dogadaju.
Zvanični Jerevan navodi da je 1,5 miliona Jermena ubijeno izmedu 1915. i 1917, dok se raspadalo Otomansko carstvo, i već dugo traže da međunarodna zajednica prizna da se radi o genocidu.
Moderna Turska, zemlja naslednica Otomanskog carstva, odbacuje te navode i tvrdi da je između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka poginulo u nemirima, kad su se Jermeni digli protiv otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s