Postavljene dvojezične table u Novom Pazaru

Postavljene dvojezične table u Novom Pazaru

Shodno odredbama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama na teritoriji Novog Pazara u toku je proces postavljanja dvojezičnih tabli sa nazivima ulica. Član 1. ovog zakona predviđa da na teritoriji Republike Srbije na kojoj žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina, na način utvrđen ovim zakonom.

Na područjima na kojima su u službenoj upotrebi i jezici nacionalnih manjina, nazivi mjesta i drugi geografski nazivi, nazivi ulica i trgova, nazivi organa i organizacija, saobraćajni znaci, obavještenja i upozorenja za javnost i drugi javni natpisi ispisuju se i na jezicima nacionalnih manjina.

Prve dvojezične table sa nazivima ulica postavljene su u Novom Pazaru i to je samo početak primene odredbi Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, rekao je načelnik Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove u Gradskoj upravi, Hidajet Plojović.

Službenom upotrebom jezika i pisama, u smislu ovog zakona, smatra se upotreba jezika i pisama u radu državnih organa, gradova i opština. Službenom upotrebom jezika i pisama smatra se i upotreba jezika i pisama u radu javnih preduzeća i javnih službi, kao i u radu drugih organizacija kad vrše poslove utvrđene ovim zakonom.

Službena upotreba bosanskog jezika u Novom Pazaru primenjuje se od momenta stupanja na snagu pomenutog zakona, i ona su u potpunosti poštuje od 2010. godine, rekla je za Regionalnu televiziju načelnica Odjeljenja za zajedničke poslove u Gradskoj upravi, Selma Rahić.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s