Dodik: Poseta Srebrenici – ljudski odnos prema žrtvama

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da je njegova poseta spomen-obeležju u Potočarima, 16. aprila, da bi odao poštu stradalim Bošnjacima u Srebrenici, pokazala ljudski odnos prema žrtvama, ali je istakao da je protiv politizacije tog zločina.

“Nikad nisam negirao da je u Srebrenici bio strašan zločin i da je bio nepotreban kao i svi ratovi koji su vođeni na ovom prostoru”, rekao je Dodik.

Ilustracija, Beta (Miloš Miškov)

Dodik je za Federalnu televiziju kazao da neće prisustvovati obeležavanju 11. jula u Potočarima, jer to mnogi politizuju, naglasivši da je u Potočare otišao samovoljno, kada nije bilo velike medijske pompe oko toga.

“Uvek sam smatrao da žrtvama treba odati počast, ali sam bio protiv politizacije koja je snažno vezana za sam zločin”, rekao je Dodik i podsetio da je Republika Srpska svake godine imala izaslanika na obeležavanju 11. jula u Potočarima, preneli su mediji u BiH.

Dodik je naglasio da ga politizacija zločina u Srebrenici, kojom se pokušava nametnuti kolektivna odgovornost, dovodi u poziciju da ne prihvati kvalifikaciju genocida.

On je naveo da se zalaže za uspostavljanje nove međunarodne komisije u kojoj bi bili i Srbi i Bošnjaci i najviši svetski autoriteti, koja bi tačno utvrdila šta se desilo na području Srebrenice, jer bi to bilo najbolje za pomirenje.

Navodeći da ne pristaje na način na koji se piše o zločinima na području Srebrenice, Dodik je rekao da su tamo masovno stradali i Srbi.

“Zašto je problem da se utvrdi kompletna istina o Srebrenici? U suprotnom će biti stalno više istina”, naglasio je Dodik, podsetivši da je postojala međunarodna komisija za istraživanje zločina u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s