Ekstremisti se infiltrirali u britanski obrazovni sistem

Islamisti su osnovali gotovo 50 neregulranih škola širom Ujedinjenog Kraljevstva u kojima se uči gradivo zasnovano na islamističkim fundamentalističkim stavovima koji su u suprotnosti sa britanskim vrednostima. Vlasti pokrenule istragu.

Neregularne škole se nalaze širom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i muslimanske oblasti Birmingema i Londona. Iako su uspele da izbegnu oko departmana za obrazovanje, trenutno ih istražuju lokalne vlasti nadležne za edukaciju, piše britanskiTelegraf.

Mnoge od njih su navodno ustanovili nastavnici koji su uhvaćeni u tzv. skandalu Trojanski konj, u kojem su se radikalni muslimani infiltrirali u školske uprave kako bi pokušali da promene plan i program i “oteraju” nastavnike koji im se protive.

Te škole se osnivaju kao privatni obrazovni centri, u kojima se drže predavanja nekoliko sati nedeljno, zbog čega i uspevaju da izbegnu inspekciju. Međutim, krivični je prekršaj voditi takve škole i lokalne vlasti imaju obavezu da vode računa da sva deca koja se obrazuju privatno dobiju odgovarajuće znanje.

Muslimanska deca pakistanskog i somalskog porekla često su u opasnosti da budu “radikalizovana” čak i u svojim domovima.

Telegraf je saznao da je departman za obrazovanje pokrenuo veći broj istraga, a jedna od nadziranih škola nalazi se u istočnom Londonu. Ona je zatvorena ranije ove godine jer je Mizanmur Rahman, koji ju je vodio, govorio svojim učenicima da je nefer što su talibani demonizovani.

Zvanično, sve škole u Kraljevstvu moraju da promovišu britanske vrednosti, a jedan od zvaničnika je rekao Sandej tajmsu da su te neregularne škole protiv principa demokratije, jednakosti i tolerancije.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s