BiH, optužnice zbog ratovanja u Siriji

Protiv četvorice državljana Bosne i Hercegovine podignuta je optužnica zbog regrutovanja i pokušaja priključivanja ekstremističkoj Islamskoj državi u Siriji.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Huseina Erdića (34), Midhata Trake (67), Nevada Hušidića (27) i Merima Keserovića (49), prenosi Tanjug.

Privođenje jednog od optuženih (arhivska fotografija)

Privođenje jednog od optuženih 

Optužnica ih tereti da su počinili krivično delo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Za ta krivična dela zaprećene su kazne u trajanju od jedne do 20 godina zatvora.

Prvooptuženi Erdić je početkom februara u saradnji s osobama iz Turske organizovao odlazak optuženih Hušidića i Keserovića u inostranstvo da bi se pridružili Islamskoj državi i borili u njenim redovima u Siriji i Iraku.

Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije optuženima Hušidiću i Keseroviću da se jave Traki, koji je trebalo da obezbedi novac za njihov transport u Siriju i Irak.

Oni su od Trake i dobili novac kojim su kupili avionske karte za Istanbul, gde je trebalo da otputuju 17. februara, prenosi Hina.

Trako je Hušidiću i Keseroviću dao uputstva i o internet kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj je trebalo da se javi radi daljeg transporta u Siriju.

Akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i bezbednosnih snaga, otpuženi su uhapšeni prilikom pokušaja odlaska Hušidića i Keserovića u Tursku.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s