Nastavlja se suđenje vojnicima Armije BiH za ratne zločine u Goraždu

Saslušanjem tri svedoka tužilaštva sutra će u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Armije BiH za ubistvo srpskih vojnika zarobljenih 1992. godine na releju na Trovrhu kod Goražda.

Nekadašnje pripadnike Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelja, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika, goraždanskih Srba 1992. godine – Boška i Đoke Lasice, Njegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni. Do sada su identifikovani samo Budimir Todorović i Tioslav Radović.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu 13. oktobra prošle godine, a Sud je potvrdio dva dana kasnije.

Pritvor za Vahidina Bajrektarevića

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora za Vahidina Bajrektarevića, nekadašnjeg pripadnika Petog korpusa Armije BiH, koji je osumnjičen za zločin nad ratnim zarobljenicima.

Bajrektarević je, nakon hapšenja, predat postupajućem tužiocu koji ga je ispitao kao osumnjičenog, nakon čega je predložen pritvor.

Bajrektarević je osumnjičen da je počinio mučenja, zlostavljanja i silovanja ratnih zarobljenika, pripadnika odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, koji su bili zatvoreni u improviziranom zatvoru u tadašnjem motelu “Radoč” u Bužimu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s