SRPSKO-CRNOGORSKA GENOCIDNOST U NJEGOŠEVIM I ANDRIĆEVIM DJELIMA I RASISTIČKIM PORUKAMA

Autor: B.net

Dokumentarni film „Bošnjaci u Andrićevu svijetu” razotkriva jednakost između velikosrpske genocidne retorike i Andrićevog predstavljanja bosanskih muslimana. Budući da glavni ideolozi genocida nad Bošnjacima koriste smisaone konstrukcije koje se nalaze u Andrićevim djelima, nužno je postaviti pitanje — da li je velikosrpska genocidnost odgojena na Andrićevim djelima? Ali i na djelima Andrićevog najvećeg uzora, oca „istrage poturica”, P.P.Njegoša?

Film će, pored ostalog, biti sažetak studije prof. dr. Muhsina Rizvića „Bosanski muslimani u Andrićevu svijetu”, u kojoj su prvi put cjelovito analizirane i sistematizirane zlokobne rasističke i genocidne poruke bosanskog nobelovca Ive Andrića. Možda bi Andrić ostao u sferi estetskog polja, ali njegovo prikazivanje Bošnjaka oživjelo je u ideološkom i retoričkom polju velikosrpskih voždova i ratnih zločinaca.

Andrić piše o turskim zulimima nad Srbima, o iživljavanju i nabijanju na kolac, čime odgaja osvetnički i genocidni duh u srpskog naroda. Nabijanje Radisava na kolac došao je da gleda „varoški svet, većinom Turci” — a Andrić Bošnjake naziva „Turcima” – koji postaju kolektivni krivci za književne srpske patnje. Zato će hiljade i hiljade Srba aktivno učestvovati u genocidu nad Bošnjacima. Na Andrićevim djelima formirano je velikosrpsko ubjeđenje da se masovnim zločinima nad Bošnjacima zadovoljava pravda.

Djela Ive Andrića su najpoznatiji književni vodič za upoznavanje Bosne i njenih naroda, tako da su mnogi stranci decenijama sticali pogrešnu sliku o Bosni, kao zemlji mraka i mržnje, i o Bošnjacima, koji su za Andrića — „tuđi po veri, duhu i rasi”. Ta pogrešna slika jedan je od uzroka velikosrpske agresivnosti prema bošnjačkom narodu.

Dokumentarni film „Bošnjaci u Andrićevu svijetu” po prvi put, komparativnom analizom, dokazuje da su Andrić, i njegov „duhovni otac” Njegoš, ideološki roditelji genocida nad Bošnjacima, jer je na njihovim djelima, i na rasističkim porukama, odgojeno uvjerenje mnogih Srba da je ubijanje i protjerivanje Bošnjaka, rušenje džamija i otimanje bošnjačke imovine — najveći izraz srpskog patriotizma.

Film je u pripremi.

Autori ideje: mr. sc. Fatmir Alispahić i van. prof. dr Selma Rizvić

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s