Islamska država pretnja za papu Franju u Sarajevu?

Vatikanski bezbednjaci bili u Sarajevu povodom predstojeće posete pape Franje i zaključili da nema opasnosti osim “određenih saznanja” o pretnjama iz Islamske države.

Islamska država pretnja za papu Franju u Sarajevu?

U papinskoj nuncijaturi u Sarajevu proteklih dana je boravila delegacija iz Vatikana zadužena za bezbednost predstavnika katoličke Crkve u BiH, koja je održala sastanak sa bezbednosnim agencijama i predstavnicima vlasti u BiH povodom dolaska pape u glavni grad BiH.

Papa je najavio dolazak u Sarajevo za 6. jun ove godine.

Šef vatikanske bezbednosne službe Domeniko Djani (Domenico Gianni) rekao je da ne postoji nikakva opasnost papi Franji ili Svetoj stolici, osim “određenih saznanja o pretnji iz Islamske države”, naveli su iz KTA (Katolička novinska agencija), prenose sarajevski mediji.

Djani nije precizirao o kakvim je tačno pretnjama reč.

Četvoročlana vatikanska delegacija je u Sarajevo doputovala u nedelju, obilazeći lokacije koje su predložene za pohod pape Franje Bosni i Hercegovini.

Djani se zahvalio predstavnicima bezbednosnih službi u BiH zbog spremnosti na razmenu informacija i otvorenost za dolazak pape Franje, piše portal Hms.ba (Hrvatski medijski servis).

Sagovornici su istakli da treba maksimalno podsicati dolazak vernika koji žele da dođu u Sarajevo 6. juna na susret s papom.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s