Zastava Armije BiH u parlamentu BiH

Ratna zastava Armije BiH istaknuta je na svečanoj akademiji održanoj u parlamentu BiH povodom 1. marta, koji se u Federaciji BiH slavi kao Dan nezavisnosti.

Akademiju su u nedelju organizovali Forum parlamentaraca 1990. i Kanton Sarajevo, a među prisutnima su bili Ejup Ganić i Jovan Divjak, koji se dovode u vezu sa masakrom vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 3.maja 1992. godine, navodi RTRS.

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Lazar Prodanović, zatražiće da bude ispitano ko je dao saglasnost da u parlamentu bude održan skup sa ratnim zastavama, a kojem su prisustvovali osumnjičeni za ratne zločine.

“Saglasnost za korišćenje sale daju dva predsedavajuća oba doma. Neprihvatljiva je zloupotreba najviše zakonodavne institucije i isticanje ratnih obeležja jedne od zaraćenih strana”, kaže Prodanović.

BiH 1. marta slavi Dan nezavisnosti, dan kada je 1992. godine održan referendum o otcepljenju od tadašnje SFRJ.

Taj praznik se, međutim, slavi samo u delu zemlje, Federaciji BiH, nastanjenoj Bošnjacima i Hrvatima, dok ga u Republici Srpskoj ne priznaju.

Na taj dan 1992. godine u nekadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH održan je referendum o nezavisnosti na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje države.

U RS smatraju da je time izvršena majorizacija nad trećim konstitutivnim, srpskim narodom, i da je zapravo referendum bio uvod u građanski rat koji je usledio.

Tim povodom, zvaničnici RS svake godine podsećaju da je na isti dan na sarajevskoj Baščaršiji pucano u srpske svatove, kada je ubijen Nikola Gardović, samo zato što su nosili srpsku zastavu.

Ovaj dan nije zakonski ustanovljen kao praznik cele BiH, zbog protivljenja entiteta RS, mada ga u Federaciji nizom manifestacija obeležavaju kao praznik na državnom nivou.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s