Ugljanin:Srbija se nije promijenila od vremena Miloševića

Ugljanin:Srbija se nije promijenila od vremena Miloševića (foto)

SDA Sandžaka pod imenom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) održala je protestnu šetnju i skup u Novom Pazaru pod sloganom “Za pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom i za evropsku budućnost”, zbog, kako se ističe u pozivu, diskriminacije Bošnjaka u Srbiji skupu se odazvao veoma mali broj građana a vidno je bilo odsustvo Ugljaninovih saradnika Šemsudina Kučevića i Esada Džudža iz Tutina.

Prisutinima su se obratili Muhedin Fijuljanin, narodni poslanik Enes Imamović i predsjednik SDA i BNV-a Sulejman Ugljanin.

Pred nekoliko stotina pristalica protesta, Fijljanin je u svom govoru ukazao na značaj datuma obilježavanja ovog skupa, tj. šta 20. februar znači za Bošnjake.

Enes Imamović je uputio oštre kritike na rad predstavnika gradske uprave, te ih nazvao privatnim Bošnjacima koji služe režimu u Beogradu i rade protiv interesa svog naroda.

Ugljanin je skrenuo pažnju na to da se ništa po pitanju Bošnjaka nije promijenilo od 90-tih godina i vladavine Slovodana Miloševića.

“Žao mi je što smo nakon 24 godine opet na početku. Mi smo jedni narod na Balkanu koji nije riješio svoje nacionalno pitanje,” ističe Ugljanin.

Ugljanin tvrdi i da nam je država nam postavila privatne tužioce, sudije i policajce koji terorišu ovaj narod. “Opet su kao 90-tih počeli da šalju policiju na vrata čestitim Bošnjacima, pretresaju im kuće i seju strah po mahalama. Treba da znaju da im to neće proći. Neka razmisle o svojim postupcima jer će polagati račune. Ima Boga to dobro zapamtite,” poručuje Ugljanin.

On je obavijestio javnost da u danas su sve manjine u vladi i sve demokratske partije u opozici zajedno podnijeli zahtjev za smjenu predsjednika države Tomislava Nikolića. “On naređuje tužiocima da ne kopaju po prošlosti i time šalje direktnu poruku vojsci da ubijaju Bošnjake i da za to neće biti kažnjeni” kaže Ugljanin.

On se složio sa Imamovićem da država koristi privatne Bošnjake za gaženje i osporavanje bošnjačkih prava. Cirkusom je opisao rad sukpštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, a predsjednika tog odbora Meha Omerovića nazvao magarcem nežnog karaktera.

“Drski i bezobrazni provokator koji je predsjednik tog odbora pokušao je da me spriječi da idem na džumu. A ja sam mu rekao magarče jedan ne zakazuje se sastanak uoči džume”, Ugljanin od države traži smjenu Omerovića i zahtjeva da se na njegovo mjesto postavi neko ko je srpske nacionalnosti. “ Tražimo smjenu Omerovića, on je kukavničje jaje koje je podmetnuto Bošnjacima. Čovjek nežnog karktera koji se ne može izboriti za naša prava” konstatuje Ugljanin.

On je istakao da Srbija ovakvim odnosom prema Bošnjacima pravi od sebe srpsku sovinističku državu, koja diskriminiše Bošnjake. “ Mi smo jedini pravi partneri i predstavnici Bošnjačkog naroda, i zato pozivamo državu na razgovor a prava neće država da razgovara sa fukarama, treba im muško,” zaključuje Ugljanin.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s