Američka ambasadorka: BiH je izvor stranih boraca za IS

Američka ambasadorka u Sarajevu Morin Kormak upozorila je juče da je Bosna i Hercegovina izvor stranih boraca koji podržavaju Islamsku državu (IS).

Ona je, takođe, pozvala vlasti BiH da sprovedu reforme koje bi smanjile broj nezaposlenih koji su podložni manipulacijama.
“U ovoj zemlji je izvor stranih boraca koji podržavaju Islamsku državu, i to je problem koji utice na živote svih njenih građana”, rekla je Kormak na stručnom skupu o borbi protiv terorizma, koji je organizovalo američko ministarstvo pravosuđa.

Ona je pozvala vlasti u Sarajevu da se obavežu na borbu protiv ekstremizma i na procesuiranje slučajeva terorizma i terorista, izrazivši očekivanje da će se političko vođstvo, institucije i civilno društvo snažnije angažovati u borbi protiv ekstremizma u BiH.
“Da bismo se borili protiv terorizma moramo naći alternativu za mlade ljude – radna mesta i mogućnost obrazovanja, što će ih odvratiti od radikalizma i nasilja”, dodala je americka ambasadorka.
U radu dvodnevnog seminara u Sarajevu učestvuju stručnjaci za borbu protiv terorizma iz SAD, predstavnici policijskih agencija i Državnog tužilaštva BiH.
Po zvaničnim informacijama bezbednosnih službi, na području BiH je oko 3.000 pripadnika zajednice radikalnih islamista-salafista, dok se na strani terorističke organizacije IS u Siriji i Iraku bori oko 150 državljana BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s