Papina poseta Sarajevu, uvod u posetu Beogradu?

Najavljeni dolazak pape Franje u posetu susednoj Bosni I Hercegovini mogao bi da predstavlja uvod u njegovu posetu Srbiji, smatra predsednik Centra za istraživanje religije i politike društva Nikola Knežević.

Papina poseta Sarajevu, uvod u posetu Beogradu?

Poseta pape nekoj zemlji je uvek značajna I posebna, smatraju stručnjaci, Knežević, međutim, veruje da vreme za posetu poglavara Rimokatoličke crkve Beogradu nikada nije bilo bolje.

Ipak, dodao je, sve zavisi od dobre volje države I SPC, pre svega.

”Uzimajući u obzir sve što je do sada papa Franjo rekao i svojim delovanjem pokazao sasvim je sigurno da vreme za njegovu posetu Srbiji nikada nije bilo bolje, ni momenat zreliji. Njegova poseta BiH, koja je predviđena za početak juna, mogla bi da da predstavlja i uvod u njegovu posetu Srbiji, naravno, ukoliko postoji za to dobra volja države i SPC pre svega”, ističe Knežević.

Knežević ne sumnja da bi ovaj papa bio spreman da učini ono što njegovi prethodnici nisu – da poseti Jasenovac, oda poštu žrtvama i javno progovori o ovoj temi koja decenijama predstavlja balast u odnosima dveju crkava I dva naroda.

Nesumnjivo je, kaže, da sve to ima I svoju političku dimenziju.

Takav zaokret bi, kaže Knežević, osnažio I dodatno bi poboljšao odnose Srbije i Hrvatske jer bi postavio “kamen temeljac” za razvoj daljih odnosa između SPC i RKC.

“Eventualna poseta rimskog pontifa Srbiji bila bi veoma značajna ne samo za Srbiju već i region jer se radi o papi koji je sa zaslugom može da nosi epitet ”velikog mostograditelja”, budući da je svojim dosadašnjim javnim delovanjem pokazao visok nivo razumevanja i brige ne samo za vernike Rimokatoličke crkve već i drugih veroispovesti”, naveo je Knežević.

Ocenjujući da je papa Franja ličnost izrazite harizme i hrišćanskog integriteta i da bez sumnje ima poziv reformatora, Knežević smatra da poglavar RKC i za pravoslavne i protestante predstavlja nadu da se hrišćanstvo kreće u pravcu istorijskog ujedinjenja.

Kancelar I portparol Beogradske nadbiskupije Milutin Novaković podseća da je eventualni dolazak pape u Srbiju pitanje koje se povlači jako dugo I dodaje da je teško prognozirati da li postoji mogućnost za to.

“Mi bi svi to voleli jer smatramo da imamo pravo da dočekamo I ugostimo papu u Srbiji”, rekao je Novaković ocenjujući da bi to bilo značajno I za katolički vernike, ali I za celu državu.

Podsetivši da je 2. februara apostolski nuncije u Bosni I Hercegovini najavio dolazak pape Franje u Sarajevo 6. Juna, Novaković je ocenio da će ta poseta imati veliki značaj za BiH.

“Papa dolazi pre svega kao hodočasnik mira I iskrenog prirodnog zajedništva među narodima”‘, kaže Novaković I dodaje da papa dolazi na poziv Katoličke crkve u BiH I državnih vlasti.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s