Zbog godišnjice socijalnih nemira u BiH formiran operativni policijski štab

Operativni štab više policijskih agencija formiran je u BiH zbog informacija o mogućem okupljanju građana koji žele da obeleže godišnjicu protesta od 7. februara prošle godine, kada su u radničkom revoltu zapaljene zgrade nekoliko kantonalnih vlada u Federaciji BiH, ali i zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu.

Prošlogodišnji neredi u Tuzli

Štab je formiran na osnovu Sporazuma o međusobnoj saradnji policijskih agencija, potpisanog u junu prošle godine. Sedište je u Direkciji za koordinaciju policijskih tela, a cilj praćenje bezbednosne situacije i saradnja.
Po rečima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsada Vilića, osim pripadnika Direkcije, u radu Operativnog štaba učestvuju i službenici Granične policije, Agencije za istrage i zaštitu, federalne Uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, prenele su “Nezavisne novine”.

Policijske agencije imaju informacije o mogućim protestima u subotu, 7. februara, u Sarajevu, Zenici i Tuzli.
Više neformalnih grupa pozvalo je građane Bosne i Hercegovine na masovna okupljanja u većim gradovima u subotu, kako bi na taj način obeležili prvu godišnjicu socijalnih protesta koji su se dogodili 7. februara 2014. godine, a završili paljenjem i uništavanjem sedišta vlasti u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i Mostaru.
Organizacija Veće građana BiH pozvala je na protestnu šetnju centrom Sarajeva tokom koje je planirano i zaustavljanje ispred zgrade Predsedništva BiH. Ova nestranačka grupa nastavlja kontinuitet Plenuma građana i građanki formiranog posle prošlogodišnjeg protesta, a sada ocenjuje da su i godinu dana kasnije zahtevi za poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja – ostali mrtvo slovo na papiru.
Na okupljanje u Tuzli pozvao je alternativni sindikat “Solidarnost” koga čine uglavnom radnici firmi uništenih tokom privatizacije.Upravo su protesti nezadovoljnih radnika u Tuzli prošle godine i pokrenuli slična zbivanja u ostalim većim gradovima na teritoriji Federacije BiH.
I u Zenici je preko neformalne grupe “7. februara 2015”. upućen poziv za obeležavanje godišnjice protesta.

 

Nova izvršna vlast u BiH posle izbora još nije nije ni uspostavljena, uz izuzetak Republike Srpske i manjeg broja kantona u Federaciji BiH, a većina vlada protiv kojih se planira protest u subotu posao obavlja u tehničkom mandatu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s