Arapi ulažu dve milijarde evra u BiH

Arapi u opštini Trnovo kod Sarajeva grade turistički grad vredan oko 4,5 milijardi konvertabilnih maraka (oko 2,3 milijardi evra).

Arapi ulažu dve milijarde evra u BiH

Arapi će u Bosni i Hercegovini napraviti turistički kompleks, koji će, kako je najavljeno, biti najveći projekat u ovom delu Evrope!

U prostorijama sarajevske Opštine Centar danas je potpisan protokol o saradnji između Opštine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojim je ozvaničena gradnja integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone” na području opštine Trnovo.

Integrisani turistički grad “Buroj Ozone” u opštini Trnovo će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu.

Na potpisivanju protokola istaknuto je da ovo neće doneti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, kao i “na hiljade novih radnih mesta”.

Ukupna vrednost ovog projekta je, kako je navedeno, oko 4,5 milijardi KM, prenose sarajevski mediji.

Načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo rekao je da će u Bosni i Hercegovini prvi put biti napravljen turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrednosti investicije predstavljati najveći projekat ove vrste na području Jugoistočne Evrope i šire.

“Mislim da je ovo najveća investicija u BiH posle rata. Ovo je istorijski dan za Opštinu Trnovo… “, rekao je Berilo.

Opština Trnovo se nalazi oko 30 km jugostočno od Sarajeva, oivičena vincem kojeg čine planine Igman, Bjelašnica, Treskavica i Jahorina.

Pre rata, opština je zauzimala površinu od 451 kvadratnih kilometara, dok je nakon Dejtonskog sporazuma njena površina smanjena i sada iznosi 337 km2.

Na području opštine živi oko 2.524 stanovnika u 56 naselenih mjesta, sela i zaseoka. Sva sela i naselja su mrežom lokalnih puteva povezana sa glavnim saobraćajnim pravcem M18.

Na današnjem potpisivanju protokola o saradnji je prikazan i desetominutni film koji pokazuje detaljni plan izgradnje ovog turističkog grada.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s